KOLUMNA: Posljednji dan na poslu nesretnog premijera

Tisuću puta prokleo je Tihomir onaj predbožićni shoping u Vancuveru kad je, čekajući suprugu da obavi svoje, kupio strugalicu na trafici kanadske lutrije,

“Ajde, Sanja, bogati. Ne moraš baš svaki kondom probit”, mrmljajući sebi u bradu tiho je, znajući da ga ne može čut, supruzi govorio sve nervozniji Tihomir tražeći sitno da odstruže nagradnu igru.

“Hrvatski premijer”, sastrugao je Tihomir prvu od kućica strugalice kanadske lutrije. Renault Clio, pojavilo se na drugoj i onda na trećoj. 100 000 dolara, pokazala je četvrta.

Ostale su dvije kućice. “Neka djeci Clia”, mislio je Orešković prije nego što će posljednje dvije kućice na strugalici pokazati da je šef farmaceutskog diva popušio.

“Žao mi je gospodine, ništa od Renault Clia, postali ste samo hrvatski premijer. Ali za samo dva dolara imate novu strugalicu, možda vas tu čeka novi Clio”, pokušala je iskusna trgovkinja koja kockara prepozna zatvorenih očiju novom hrvatskom premijeru podvaliti novu strugalicu

“Jebeni Clio”, mrmljao je Tihomir proklinjući sebe i svoju kockarsku nesreću šest mjeseci kasnije dok je listao oglasnik tražeći novi posao.

“Ku – ku- ku”, čulo se iz pozadine. Pogledao je kroz prozor. Zagreb je lijep u ovo doba godine, pomislio je. Za jedan skoro milijunski grad ima možda i previše ptica. Ku-ku-ku, čulo se još jednom iz pozadine.

Unaprjeđivač prodaje, službena putovanja, razvijen timski duh, fleksibilna zarada s tendecijom rasta, čitao je Tihomir oglas za posao kojeg je izdao jedan trgovački lanac.

“Ku-ku-ku”, čulo se dok je birao broj iz oglasa.

“Dobra dan, Tihomir Orešković ovdje, hrvatska premijer”, uljudnoj službenici trgovačkog lanca govorio je budući bivši hrvatski premijer. “Vidjela oglas za posao, unaprjeđivač prodaje”, ponosno je dodao Tihomir.

“Ku-ku-ku”

“Zdravo gospodine premijeru, dakle, unapređivač prodaje znači da stavljate sokove na police i time pomažete unaprijediti prodaju. Putujete po cijeloj zemlji, a plaća vam varira od 2400 do 2800, ali zato ćete trebati raditi i nedjelje, sve je na vama, potpuno fleksibilno”, uljudno je objasnila službenica.

“ku-ku-ku”, čuo je dok je spuštao mobitel. Da barem ima onaj stari telefon pa da bijesno poklopi. Nastavio je čitati.

Čišćenje septičkih jama, pročitao je hrvatski premijer.09…, birao je Tihomir.

“Dobra dan, ja bih se prijavio za posao u oglas, trenutno radim kao hrvatski premijer”, rekao je hrvatski premijer.

“Ku-ku-ku”

“Koje su vaše kompetencije, gospodine premijeru”, pitao je glas sa druge strane.

“Već šest mjeseci sam okružen govnima, potpuno sam se zasra. A govna iz septičke jame se barem mogu isprati”, tečno, točno onako kad muškarci pričaju o govnima rekao je hrvatski premijer.

“Gospodine Oreškoviću, počinjete od ponedjeljka. Na raspolaganju imate i naš automobil. Renault Clio, znam da ne vrijedi 100.000 dolara, al bar niste više hrvatski premijer”, rekao je novi poslodavac uskoro bivšeg hrvatskog premijera.

Tihomir se posljednji put digao iz fotelje u kojoj je proveo najgorih šest mjeseci života. Digao se i zatvorio prozor. Sumrak je u Zagrebu. Lipanj je, ali mu je isto drago što mu je sanja spremila dugi rukav kad je odlazio na posao. Ptica više nije bilo oko Banskih dvora.

“Ku-ku-ku”, još jednom je čuo Tihomir i krenuo prema vratima.

“Ku-ku-ku”, sad već na izlazu Tihomir je zastao. Okrenuo se prema stolu u kutu iz koje je neartikulirani zvuk dopirao.

“Kurikularna reforma Tomislave, ponovili smo to tisuću puta”, rekao je Tihomir i posljednji put zatvorio vrata najgoreg poglavlja svog života.

Razveseli nas klikom:

0 comments