JUG HRVATSKE SE CRVENI OD SRAMA: Dalmatinac u Zagrebu nosio kišobran

Dvadesetpetogodišnji student Marko Glavinić iz Makaraske danas je u Zagrebu nosio kišobran postavši tako prvi Dalmatinac koji je u metropoli koristio ovo, južno od Svetog Roka nepoznato pomagalo za kišu.

U Makarskoj tuga i nevjerica.

“Uvijek mi je bio sumnjiv, novine je čitao s prednje strane, a sunčane naočale nosio samo kad je sunce”, priča šokiranI susjed Markove obitelji kojI je želio ostati anonimna.

Na obiteljskoj kući rolete su spuštene do kraja pa se isprva čini da je to još jedna kuća bosanskih vlasnika kakvih je u Makarskoj oko 98 posto.

No, susjeda kaže da baš tu žive Glavinići.

“Ja sam branitelj, ali ne znam što je kišobran. Nikada to nisam vidio”, dodaje susjed da je branitelj jer je razgovor bez toga isprazan.

Ovo je prvi ovakav slučaj i presedan, a skandal podsjeća na događaj iz 2005. godine kad je jedan mladić iz Omiša navikao da postoje jednosmjerne ceste pa je Dubrovačku aveniju van zebre pretrčao pogledavši samo na jednu stranu.

“Tako ćete prepoznati Dalmatinca u Zagrebu. Ili pretrčava jednosmjernu cestu i gleda u oba smjera. Ali to je varljivo, takvi su i Slavonci, primjerice. No, pravi Dalmatinac nikada, ali baš nikada neće koristiti kišobran. Barem ne do sada”, govori Jurica Palamudić iz Instituta za regionalne podjele i stereotipe.

“Vidite, tamo odakle oni dolaze postoje dva načina prevencije od kiše. Jedna je suzdržavanje, to je čekanje da kiša stane. Drugo, je pretrčavanje sa jaketom na glavi”, dodaje.

H.P.

Razveseli nas klikom:

0 comments