BOŽIĆNO ČUDO U SINJU Sarma preživjela sve do večeras!

Pravo božićno čudo dogodilo se danas u Sinju kad je obitelj Bulj putem Facebooka objavila kako im je do danas, četiri dana nakon Božića, preživjela jedna sarma.

Vijest se sinjskim krajem proširila brže nego proljev među turskom vojskom u davnoj bitci čije je zasluge za pobjedu kasnije preuzela Gospa.

No, postoji više verzija događaja kako je sarma preživjela čuveno “šesto podgrijavanje” i ostala čitava i neprobavljena čak četiri dana poslije Božića. Obitelj Bulj još ne izlazi s detaljima u javnost, no po sinjskim kafićima ozbiljno se pričaju razne priče.

Prema jednoj verziji, domaćica Milka je odmah nakon božićnog ručka preostale sarme razbila u šest manjih zdjela. Jedna zdjela se u frižideru zagubila iza kazana sa francuskom salatom i ostataka pečene tuke pa je ukućanima ostala nevidljiva do danas. U prilog toj teoriji govori priča da je Ivica Bulj, 20-godišnji član obitelji navodno sinoć viđen kako jede ispred pekare. Da je znao za sarmu, smatraju pobornici ove teorije, sigurno ne bi jeo vani.

Prema drugoj teoriji Milka Bulj je ove godine prekardašila sa pripremama, a obitelj Bulj ipak nisu toliko proždrljivi kako se vole prikazivati. U prilog toj teoriji ide i činjenica da se Luka Bulj, najstariji sin iz obitelji, nije za Božić vratio kući iz Zagreba, išao je kod ženinih u Slavoniju. Majka se nije mogla pomiriti s time da njen prvorođenac ruča kod punice pa je i za njega napravila 22 sarme. I tako je jedna ostala i preživjela i Božić i Svetog Stjepana.

Koja je priča točna, tek se treba ustanoviti. No, ako se ovo pokaže istinitim bit će to veliki udarac za teoriju o “šest podgrijavanja”, a koju prihvaćaju i znanstvenici.

Ona kaže da nakon sarmi na božićnom ručku prvo podgrijavanje ide već oko 4 popodne kad to najčešće radi netko tko se na Badnjak opio pa nije imao teka. Drugo i treće podgrijavanje idu tijekom božićne večeri.

Četvrto i peto, takozvana velika podgrijavanja, idu na Svetog Stjepana, kao ručak i večera. Šesto, posljednje, ide najkasnije dan nakon Stjepana za ručak. Do sada se vjerovalo da nijedna sarma ne može preživjeti to šesto podgrijavanje. Ali ovaj slučaj to demantira.

Razveseli nas klikom:

0 comments