Mladić izazvao sablazan izjavom da je autocesta bolja od stare ceste

Ni mladost nije što je nekad bila. Ni ceste. Ni auta. Ni televizije. Ni Eurosong. Ni…

Eh, to su bile ceste...

SPLIT – Pravo proljetno vrijeme i temperature danas su izmamili mnoge Splićane i Splićanke na rivu. Štekati su bili puni, pila se kava, djeca su bezbrižno trčala, a velika sezonska sniženja učinila su da mnogi promoviraju nove sunčane naočale. U moru bezbrižnih priča, rasprava i ideja o povratku vanjskog duga, rješenju problema Hajdukovog desnog beka i iskaza malodušja (“briga mene, meni ni iz džepa, ni u džep”), posebno nas je zainteresirala rasprava nekolicine muškaraca koja će imati neočekivani rasplet. Pričajući o teškoj financijskoj situaciji u zemlji sugovornici su se, kao i obično, stali kleti kako je prije bilo bolje nego danas.

“Možeš o Titu svašta reći, al ‘ko je tija radit, radija je” – konstatirao je Josip, što je klimanjem glave potvrdilo nekoliko susjednih stolova. “Ma ništa danas ne valja. Evo u mene u zgradi lift star pedeset godina i nikad ni jednog kvara. Zet mi je uzea novogradnju na trideset godina i u dvi godine već in se lift sto puta pokvario” – nadovezao se Jure, a njegovu su konstataciju svi nekritički potvrdili. “Prije bi kupija Golfa jedinicu i ne bi ga vozija na servis jedanput u deset godina. Evo taman mi istekla garancija na novoj Škodi, i odma sutradan mi otišli brisači”- nadovezao se Miro.

Priča o automobilima bila je siguran put na kraljicu svih “bolje staro nego novo” priča. Naravno, autocestu. Jakov, koji je bio šofer Metalplasta 30 godina, rekao je da on, kao čovjek koji je prešao milijune kilometara, može potvrditi da autocesta ništa ne valja.

“To je bija nalog iz Europe da nan prodaju materijal za gradnju. Sve van je to politika. Stara cesta je sto puta bolja od nove” – nastavio je ovaj svjetski putnik. Sada su već priču slušala cijela četiri stola. Svojih pet rečenica slave dočekao je i Ivan koji je, odloživši Sportske, konstatirao: “Platiš 160 kuna cestarine i onda te dočeka zatvoren most. Ja lipo kad iden sinu u Zagreb sidnen u auto i lagano priko Gračaca i Knina, još se u Lici za dvista kuna natučen janjetine.” Svi prisutni su to odobravali, a posebno se na udaru našla nova Macola koja nije ni sjena staroj. I kada se činilo da će ova redovita rasprava uredno biti privedena svom kraju, javio se nesretni Marin, 23-godišnji student zagrebačkog Prometnog fakulteta:

“Ma ljudi moji, oprostite, al’ o čemu vi pričate. Meni je nova cesta bolja sto puta. Lipo sidnen na bus i za pet sati san u Zagrebu, a prije bi se starom cestom drnda i po osan, devet uri” – kao iz topa je opalio student.
U istom trenutku nastupila je tišina i napetost koja se mogla nožem rezati.

“Ma šta ti znaš mulac jedan. Ni u planovima nisi bija kad san ja Europom vozija” – javio se zajapureni šofer Jakov. Ivana, koja do tada nije sudjelovala u raspravi, sada se uključila: “Ma sram te može bit. Kakvi su ovo mladi danas kad ovako upadaju u rič. U moje vrime mladi su slušali i učili od starijih”. Uskoro su prema nesretnom Marinu pljuštale uvrede sa svih strana. Zaključeno je i kako su sadašnji roditelji mnogo lošijih od onih starih i “da in triba uzet svu dicu jer ih ne znaju učit lipom ponašanju.” Da smiri situaciju koja je prijetila linčom, konobar je zamolio Marina da se udalji iz kafića i da se više ne vraća. Tek nakon što se mladić udaljio, situacija se smirila. Svatko je konstatirao da “ni mladost nije šta je nekad bila”, a za sve se optuživalo bivšeg predsjednika Stjepana Mesića zbog toga što je ukinuo vojni rok. “Triba njih šest miseci na Ohridsko jezero u kasarnu ka šta san ja bija, pa bi se naučili lipom ponašanju” – konstatirao je jedan stariji gospodin koji je zastao da vidi što se događa.

Da diskurs ”staro je bolje” nije rezerviran samo za starije generacije potvrdili su nam i Marinovi vršnjaci koji su apsolutno zgroženi izgledom novog Facebooka, izrazito skeptični prema načinu na koji se današnja djeca zabavljaju (”mi smo se igrali isprid kuće, a ovi samo za kompjuteron side”), a nakon što su čuli za Marinovu izjavu mudro zaključuju kako je i “stari Marin bio puno bolji od ovog novog”.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments