Pred naletom električne energije Amiši sele u Liku

“Nepostojanje industrije, elektrike i vodovoda; stare ceste, neravnopravnost spolova i još mnogo toga. Dođite u Hrvatsku – raj na zemlji.” Ova rečenica je jedan od mnogih slogana kojima će se Hrvatska u budućnosti predstavljati na amiškom tržištu.

“Što veliš, mrze pedere i znaju mlatit žene. Pa koja je točno razlika između nas i tih, kako si rekao, Hrvata”

SAD – Amiši u nekoliko američkih saveznih država već duže vrijeme su izuzetno nezadovoljni širenjem električne mreže kojom bi u skorije vrijeme trebalo biti pokriveno preko 90% američkih kućanstava. Uvjereni da im struju šalje osobno Sotona, Amiši očajnički traže način da pobjegnu ovom đavoljem izumu koji nagriza same temelje ove malene, ali kompaktne zajednice ljudi.

Dugo se vijećalo o tome što im je činiti, a neke liberalnije struje čak su predložile da, nakon prihvaćanja papira i olovke davne 1986-te godine, prihvate i struju. Naravno, konzervativni krugovi, koji usput budi rečeno, još nisu prežalili ni činjenicu što je ženama dopušteno stajati kraj stola dok muškarci jedu, odlučno su odbili ovu ideju kao herezu najgore vrste.

No, kako nam javlja naš dopisnik iz SAD-a, Amišima bi se sreća ipak mogla osmjehnuti.  Naime, pri nedavnom posjetu Americi Amišku zajednicu posjetio je i bivši ministar Darko Milinović.

Iako je većina Amiša njegove stavove i razmišljanja ocijenila izrazito nazadnim i suviše konzervativnim, doznajemo ipak kako ih je zaintrigirala Milinovićeva priča o odrastanju na selu bez struje, vode i cesta. Kad su saznali da se do dana današnjeg u Lici po ovom pitanju nije gotovo ništa promijenilo, odluka se nametala sama od sebe.

“Tako je. Selimo u Liku. Ovdje u Americi nas je prestiglo vrijeme, zemlja svakog dana napreduje, a struja je samo kap koja je prelila čašu. U Lici vrijeme stoji i nama to odgovara. Ako su svi Ličani kao ovaj gospodin koji nas je posjetio onda mi njih možemo koječemu naučiti”

Prema našem izvoru, prvi Amiši vec su krenuli veslati preko Atlanskog oceana, a njihov dolazak u lička sela očekuje se u ljeto 2021. godine. Oko 200 godina prije dolaska struje.

Razveseli nas klikom:

0 comments