Kenijski politički zatvorenik štrajka hranom

Liječnici strahuju da će, ako ustraje u štrajku, tijelo Masarua Kembana izdržati 40-50 godina prije nego oboli od bolesti krvožilnog sustava ili dijabetesa.

Sličan skandal Keniju je potresao i prije mjesec dana kada je 80% građana prolijevanje vode po glavi od strane ovog kenijskog maratonca doživjelo kao provokaciju.
Sličan skandal Keniju je potresao i prije mjesec dana kada je 80% građana prolijevanje vode po glavi od strane ovog kenijskog maratonca doživjelo kao provokaciju.

NAIROBI – Kenijski liberal i politički uznik, Masaru Kembane (53) zatvoren je prošlog tjedna zbog javnog iznošenja stavova kako se albino crnci ne bi smjeli ubijati u vjerske svrhe, javljaju ovih dana svjetske agencije. Masaru, koji je odranije poznat po svojim ultraliberalnim stavovima da bi se homoseksualce trebalo kastrirati steriliziranim noževima, odbija svaku pomisao da se ispriča kenijskoj javnosti te najavljuje borbu protiv sustava iz samog zatvora.

Kako javlja CNN, Masaru već peti dan štrajka hranom te u svoje tijelo unosi nezdrave količine ugljikohidrata i masti. Osim standardnog jednog obroka tjedno, Kenijcu njegovi pristaše svakodnevno donose bogate obroke koje ovaj zatim halapljivo konzumira na očigled preostalih zatvorenika. Ako nastavi ovim tempom, uvjeren je zatvorski liječnik, Kembane bi već za 5 godina mogao postati pretio, a u narednih 40-50 godina prijeti mu začepljenje krvnih žila te smrt zbog dijabetesa.

Ovaj način bunta dosad je nezabilježen u afričkim zemljama, a kenijske vlasti posebno su zabrinute zbog potencijalnog vala štrajkača hranom koji bi zemlju mogao zapljusnuti u narednim tjednima. Naime, iako Kembane juri prema sigurnoj smrti, građanima on svakog dana štrajka djeluje sve zdravije što bi ih, plaše se vlasti, moglo nagnati da i sami čine kaznena djela kako bi uživali u zatvorskoj hrani.

”Ovo je strašno, jučer me nekoliko zatvorenika tražilo repete. Ja sam im rekao ne činite to, znate li da oni koji jedu iza utorka imaju i do 60% veći rizik od srčanog udara? No, izgleda da nikog nije briga za to. Eno, malom Rhighobertu se ni rebra više ne poznaju ispod majice…” izjavio je jedan od zatvorskih čuvara, a prenosi CNN.

Ako se stvari nastave odvijati ovim tempom, procjenjuje se da bi do trenutka apsolutne nestašice hrane čak 18 kenijskih državljana moglo postati pretilo.

Razveseli nas klikom:

0 comments