Braća Šapina odrekla se hrvatskog državljanstva nakon što nismo namjestili utakmicu sa Španjolskom

“Namještanje utakmice na Europskom prvenstvu moglo je biti “točka na i” na kraju vladanja sadašnje garniture HNS-a. Sve što smo ponamještali zadnjih dvadesetak godina u HNS-u ovime je palo u vodu” govori nam jedan trećeligaški sudac.

BERLIN – ”U ljeto 2001. godine brat i ja posjetili smo Hrvatsku. Službeno, ljetovali smo u Makarskoj, ali zapravo smo bili na stručnom usavršavanju iz namještanja nogometnih utakmica. Za početak, vježbali smo namještanje utakmica 3. HNL Jug, znate ono, jednostavne stvari, nesviranje ofsajda, nepostojeći penal, crveni kartoni i tako dalje. Nakon toga smo odslušali niz predavanja hrvatskih menadžera: ”Strategije zastrašivanja 1 i 2”, ”Osnove nuđenja mita”, ”Podmićivanje janjetinom”, ”Podmićivanje požurivanjem sudskih procesa” i”Podmićivanje novcem i uslugama”. Nakon ovog vratili smo se u Njemačku i namjestili preko tisuću utakmica praktički bez da smo makli prstom” – priča nam Ante Šapina preko slušalice iza zatvorskog stakla.

"Pa sad pustite i nama jednog da doma pošaljemo Talijane, u pizdu materinu"

”Možete samo zamisliti kako sam se osjećao kad sam saznao da Hrvatskoj rezultat 2:2 sigurno garantira prolaz u drugi krug. Nazvao sam brata i pitao jesu li Marković i Mamić još uvijek čelni ljudi saveza. Skakao sam kao luđak po ćeliji kad je odgovorio da jesu. Stavio sam svu svoju imovinu na točan rezultat i zaspao kao beba” nastavlja priču Ante.

”Ne namjestiti utakmicu koja vam garantira prolazak u drugi krug? Pustiti Talijane da kupe suca? Ne znate vi kako je meni. U zatvoru mi se svi rugaju. Moj ugled je nepovratno narušen, ako želim ostati ugledan kriminalac ne mogu se više nazivati Hrvatom. Sramota!” kaže Šapina i naglašava da će i njegov brat Milan policiji predati svih 20 lažnih hrvatskih putovnica.

Namještanje utakmice sa Španjolskom mogla je Hrvatsku nepovratno staviti na svjetsku kartu namještanja utakmica. Ovako, nakon ispadanja od Španjolske, ostaje gorak okus poštene utakmice, a hrvatsko žaljenje na suđenje moglo se izbjeći jednim iskrenim ručkom s predstavnicima Španjolske.

Razveseli nas klikom:

0 comments