Porez na imovinu: Zgrada hrvatskog Sabora u centru Zagreba ulazi u kategoriju „napuštenih i nekorištenih prostora“

Ukoliko država uistinu sama sebi uplati nekoliko milijuna kuna zbog nekorištenja zgrade Sabora, ministar Linić potvrdio je da će se ”porezi na kućne ljubimce, klima uređaje i televizore s dijagonalom većom od 60 centimetara početi prikupljati najkasnije za 7 mjeseci” .

ZAGREB– Zgodna povijesna zgrada na Markovu trgu, u samom srcu starog Zagreba danas je postala predmet sporenja među vladajućom garniturom političara. Razlog je neočekivan, ali jednostavan. Naime, raspravljajući o kategorizaciji objekata koji će se naći pod udarom jubilarnog tisućitog poreza zaključeno je da bi se najviše trebali oporezivati nekorišteni objekti na atraktivnim lokacijama. Iako je ministar Linić isprva trljao ruke što će oporeziti tolike stanove u centrima gradova koje bogati Hrvati iz obijesti ne koriste, ovaj potez bi mu se na kraju mogao obiti o glavu. Prema Linićevim kriterijima zgrada Sabora trebala bi se tretirati kao napušteni ili nekorišteni prostor, a ostaje za vidjeti može li ionako slabašan državni proračun podnijeti ovaj neočekivani teret.

Slika unutrašnjosti sabornice sa kompjuterski dodanom dvojicom političara u klupama.

U popodnevnim satima formiran je stručni tim koji je dobio u zadatak da odluči kako zgradu Sabora prenamijeniti da joj se ipak da neka funkcija. Inače, zgrada Sabora u principu je zamišljena kao mjesto gdje bi se političari, legalno izabrani na izborima, trebali okupljati te donositi odluke bitne za zemlju. Kao što je poznato, popularni saborski zastupnici u zgradu gotovo da i ne odlaze, što možda i nije loše za građane s obzirom na zakone kakve izglasaju kada dođu, ali sada bi Linića to moglo koštati nekoliko milijuna kuna.

Kako saznajemo, u Banskim dvorima trenutno traju konzultacije oko ovog gorućeg problema. Navodno je netko iskreno predložio da se zgrada Sabora preimenuje u botanički vrt, pod izlikom da u njoj već godinama prilično dobro uspijeva vrsta latinskog naziva Uhljeb balcanicus, rijetka vrsta koja cvate na širem području Balkana i Srednje Europe. Ipak, čini se da su Hrvatske željeznice svoja postrojenja odavno registrirale botaničkim vrtom sa ovom vrstom, što onda objašnjava i korov na željezničkim tračnicama.

Hoće li zgrada Sabora biti na kraju izuzeta od poreza na nekorištene prostore ostaje za vidjeti. Navodno za njezino korištenje ima zainteresiranih. Šuška se da je jedan od njih i Ivica Todorić koji na zagrebačkom gornjem gradu gotovo da i nema Konzuma što bi mu, kako upućeni tvrde, bio odličan potez. Za sada se još ništa ne zna, a šuška se da bi se eventualnom koncesionaru u korištenje dao i plato ispred zgrade s mogućnošću da dva nova radna mjesta otvori i na parking rampi koja će stajati na mjestu sadašnje Crkve sv. Marka.

Razveseli nas klikom:

0 comments