Lažni iscjelitelji, takozvani liječnici, sve popularniji u brdskim predjelima Balkana

I onda se pitamo zašto nam sela izumiru.

Od važnijih zaključaka skupa svakako valja istaknuti odbacivanje indijske metode liječenja migrene gutanjem žive ribe iz Gangesa zbog nedostatka dokaza.

BALKAN – Svebalkanski savez iscjelitelja na posljednjoj je sjednici, koja se redovito od mlađeg kamenog doba održava na prvi dan jeseni u šumama Šumadije, upozorio na rastuću popularnost takozvane liječničke sekte koja, pod zaštitom država, sve više uništava posao lokalnim iscjeliteljima.

Iz Saveza su se posebno osvrnuli pitanje pobačaja: „Otkad su pobačaji u većini država dozvoljeni, posao je nikakav. A zbog koga? Ja ne da garantiram pobačaj, već garantiram da se poslije moje terapije više ne može ni zatrudnjeti, a u nekim slučajevima ni govoriti što čak ni ne naplaćujem dodatno. Da vidite samo tu sreću na licu muškarca kad mu kući vratim mutavu ženu. Mogu li to ti takozvani liječnici, mogu li pitam ja vas?“ svoje izlaganje žustro je započela najpoznatija srednojbosanska stručnjakinja za pobačaje, Zorka (92), čija žlica kojom pobačaje vrši već duže vremena služi samo za miješanje juhe.

Ipak, i drugi su vidovi liječenja bolesti u krizi. Balkanskim stručnjacima nikako nije jasno gdje je problem, pogotovo zbog činjenice što se njihove terapije vrše isključivo na jednom jedinom sastanku: „Nekad je to čaj, nekad visak iznad glave. Malo košta, ali je zato jednostavno i brzo. A što ti liječnici rade? Šalju ljude od vrata do vrata. Pretraga ova, pretraga ona, nekakva snimanja. A tek vađenje krvi. Pa jesu li to ljudi ili vampiri?“ pita se Mirsad (88) čija je dvodnevna terapija protiv raka na bazi žabljih leđa i korijena gospine trave uspješna u 98% slučajeva.

Nakon Mirsada na pozornicu je izašla i zvijezda večeri, 112-godišnja Barica koja je pred više od 15 tisuća ljubitelja alternativne medicine predstavila rezultate višegodišnje studije o ljekovitom utjecaju potoka u kojem se kao dijete kupala.

”Da je Bog htio doktore i bolnice iz zemlje bi rasle injekcije i infuzije. Ne! Umjesto toga dao nam je trave i potoke, a mi im okrećemo leđa! Kad smo kod leđa, samo sljedećeg tjedna 40% popusta na liječenje reume i ljekovitu masažu smolom” drhtavim glasom progovorila je Barica, a sad moram ići jer samo prvih 50 pacijenata ostvaruje pravo na popust.

Razveseli nas klikom:

0 comments