Profesori s Medicinskog fakulteta šokirani optužbama: ”Da studentima nismo pokazali kako se prima mito, kako bi znali kojim pacijentima trebaju posvetiti više pažnje?”

”Primanje kuverti i darova čini više od 50% liječnikovih dnevnih zadataka, nismo ih mogli pustiti da s fakulteta odu polovičnog znanja” složni su profesori.

Jedan od praktičnih zadataka na kolegiju profesora Kelovića. U ordinaciju dođe pacijent s prehladom i kuvertom na slici. On:
a) Ima prehladu
b) Umire

ZAGREB – Početkom svake akademske godine u Hrvatskoj običaj je da USKOK zatvori barem 5% obrazovnih kadrova na nekom fakultetu. Niti ove godine nije nas zaobišla ova lijepa tradicija te je u protekla dva dana uhićeno 12 djelatnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. No, za razliku od pokvarenjaka s Prometnog i Ekonomskog fakulteta koji su mito primali isključivo zbog vlastite financijske koristi, dobri i pošteni profesori s Medicinskog fakulteta mogli bi nastradati zbog pretjerane brige o studentima.

”Ovo je nečuveno! Pa na mom kolegiju ”Temelji liječničkog umijeća” praktički samo radimo na kuvertama i darovima. Ako student po opipu kuverte ne zna jesu li u njoj euri ili kune, kako će znati koje pacijente prvo treba liječiti? Da procijeni po težini ozljeda kao kakav divljak?” pita se Nada Čikeš koja je USKOK-ovu optužnicu izbjegla jer je radila s praznim kuvertama, ali ”takav amaterizam je jednostavno nedopustiv na petoj ili šestoj godini”.

Slično razmišljaju i optuženi profesori od kojih većina ne može vjerovati da će biti kažnjeni baš oni koji su ”učinili korak više” i studente opskrbili znanjima koja će im uistinu trebati u praksi.

”Tako to ide u životu. Ima tu dosta profesora koji upale powerpoint, evo to je kralježak, to je zdjelica, hvala, doviđenja, odo ja u svoju privatnu kliniku. Tako se može studirati i preko Googlea! Što kad u ordinaciji stoji 40 ljudi, od toga 20 nosi pršut, a 20 kuverte? Što će taj jadan student napraviti? To su praktični problemi koje smo rješavali na mom kolegiju, često i izvan nastavnih sati. Ajde kad ste tako pametni, na operaciju čekaju sin političara iz vladajuće stranke i kćer lokalnog poduzetnika. Što ćete napraviti? Nađite jednog mog studenta koji nema spreman odgovor i dobrovoljno ću se javiti u Remetinec” ogorčen je profesor Zlatko Kelović.

U obranu profesora stala je i većina studenata Medicinskog fakulteta, a najglasniji je bio Marko Bedrožić, najpoznatiji po legendarnom usmenom ispitu s pete godine kada je na pitanje koji je ključni organ u ljudskom tijelu odgovorio ključna kost.

Razveseli nas klikom:

0 comments