Frizerka iz Knina oborila Facebookov rekord u dnevnoj količini prikupljanja informacija o ljudima

Logično, par sati poslije oborila je i Googleov rekord u dnevnoj količini pružanja informacija o ljudima.

KNIN – Ponekad se u životu stvari jednostavno poslože onako kako bi trebale. Nitko ne zna koliko rijetko se to događa kao prosječni stanovnik Hrvatske, a pogotovo oni zaboravljeni od Boga i čovjeka u selima Dalmatinske zagore. Kažete Knin nije selo? Niste bili u Kninu, očito.

Bilo kako bilo, stvari su se savršeno posložile 42-godišnjoj Martini Bačić, djelatnici i vlasnici frizerskog salona ”Chanel” u Kninu.

Ogledni primjer frizure sredovječnih žena s Balkana, tzv. balkanski afro ili bafro

”Već od ranog jutra počeli su pristizati ljudi. Znate, sljedeći vikend imamo veliki pir, a dobro se zna da nitko ne stavlja viklere na kosu kao osoblje ”Chanela”. Uz to, imamo i one haube za sušenje kose, ajde nađite to u vašem cijenjenom Zagrebu. Kod mene uđe baba sa kosom poput pačje guzice, a izađe sa sredovječnim afrom” otpočinje svoju priču Martina.

Čitava stvar zapravo je krenula prilično naivno. U salon je ušla 58-godišnja Marica koja je jučer primijetila da je susjeda Josipa ”čudno pozdravila” iz čega izvukla logičan zaključak da je muž vara i da joj djeci baš i ne ide na faksu.

”Nakon toga, stvari su nekako krenule same od sebe.  U salon je ušla Visma iz Osijeka što se s mužem doselila nakon rata. Riječ ovdje, riječ tamo i uskoro smo obradili čitavu Slavoniju i 40% Srbije. Nakon toga poštar Petar mi je ostavio pismo za Mariju udovu Franje jer je nije bilo doma. Iz pisma sam saznala da joj ukidaju njemačku penziju. Ma jedva da sam dovršila lijepljenje pisma da se ne primijeti da sam čitala, kad u salon ulaze rođaci iz Njemačke. U sljedećih 45 minuta smo obradili sve što živi i kreće se u toj državi, a dotakli smo se i emigracije u Kanadi. Do podne je još stigao Ivan Vukić pokojnog Joze i on mi je preko sina iz Njemačke uspio u 5 minuta ispričati sve o tim rođacima što su bili sekundu prije. Ma šta da vam pričam, do ručka sam imala informacije o 60% Hrvata u zemlji i svijetu, a nisam još ni kavu popila sa Suzanom iz dućana”.

Da se u Kninu događa nešto veliko postalo je jasno kasnije istog dana kada je američki Savezni sud presudio kako Facebook više ne može neometano prikupljati podatke o lokaciji, interesima i osobama s kojima se druže korisnici ove društvene mreže. Budući da svaka frizerka pola radnog vremena provede radeći, a pola prikupljajući podatke o lokaciji, interesima i ljudima s kojima se druže korisnici njenih usluga, postalo je jasno kako je samo pitanje vremena kad će doći do ovog nevjerojatnog podviga.

”Meni se samo posrećilo, ne bih se voljela previše eksponirati iako naravno da svakom čovjeku laska jedna ovakva titula. Usput, što ima nova kod vas?” za kraj je komentirala Martina osmjehujući na inicijativu mještana da se njen salon preimenuje u ”Kninska CIA”.

Razveseli nas klikom:

0 comments