Pušaču upaljač preživio vikend

Prosječni pušač kupuje upaljač svako dva dana, a vlasništvo nad upaljačem prosječno traje četiri sata. Gdje nestaju svi ti silni upaljači ostavljamo nekim budućim pokoljenima znanstvenika da objasne.

OMIŠ– Dok se većina Hrvatske borila sa iznenadnim snijegom u prosincu, Omiš je vikend živio onako kako ga živi većina dalmatinskih mjesta zimi- nikako. Filip Križanović, nezaposleni lingvist i strastveni pušač, junak je naše nesvakidašnje priče početak koje seže u petak poslijepodne kada je Filip, iznerviran što nitko u kafiću nema upaljač, gunđajući otišao do obližnje trafike.

Pošto je riječ o ovom najobičnijem upaljaču, teoretičari zavjera sumnjaju da je negdje tokom vikenda Filip ostao bez originala, ali negdje usput došao do istog upaljača..

„Može najjeftiniji upaljač“- kratko je zatražio ostavši neugodno iznenađen odgovorom. „Evo izvoli momak. Sedam kuna“ prepričava nam Filip koji je cijelom kafiću glasno ogovarao politiku trafike koja nema upaljača za manje od sedam kuna. „Ma dobro. Ispalija san. Mogla mi je zipaša prodat za četristo u pičku ma*erinu“ bijesan je ovaj zanimljivi mladić, koji se ipak na kraju primirio. „Al dobro. Nabavio sam bar upaljač za petak“ rezimira.

Petak kao petak, sa društvom je proveo psujući ljude koji u petak navečer naručuju bezalkoholna pića i uzaludno se nadao da bi se nešto koliko toliko zanimljivo moglo dogoditi. Ipak, prevario se kao i četiri tisuće petaka do sada.

„Piva po piva, stajali smo za šankom i maštali da se nešto nevjerojatno dogodi, primjerice da dođu neke žene koje ne znamo. Naravno, uzalud. Ovaj grad je dobar samo za poplave i kotrljanje kamenja. Cigarete sam palio jednu za drugom. Tek kada smo promijenili kafić shvatio sam da imam isti upaljač od popodne. Zanimljivo da ga nitko nije već prisvojio, pomislio sam, ne pridavajući tome veliku pažnju“ rezimira nam ovaj Omišanin svoj petak.

Ipak, kada se sutra probudio mamuran, neiživljen i bijesan što je potrošio sto kuna na ništa, Filip se iznenadio da mu je jedan te isti upaljač još uvijek u džepu.

„Brzo sam to smetnuo pripremajući se za subotu koja mora biti bolja od ovakvog petka“ objašnjava. Subota je, naravno, bila katastrofa. Ipak, kada je u nedjelju shvatio da još uvijek ima, sada već čuveni, „onaj“ upaljač, Filip nam se odlučio obratiti.

Pričamo sa Filipom u njegovoj sobi, a on u ruci stišče legendarni upaljač. Koliko će proći da mu ga netko ne uzme, kao što i sam drugima radi, ne zna. „Jednostavno uživam u trenutku“ govori nam paleći cigaretu.

Upozoravamo ga da do kraja vikenda ima još par sati, ali on obećaje da više neće nigdje. Odlazi do kuhinje i na trenutak mislimo da mu ukrademo upaljač i odemo. Onda, jebiga, ne bi imali vijest. Pozdravljamo se sa Filipom, čovjekom koji je pobijedio smrt p(ostavši) vlasnik upaljača kojeg je zadržao cijeli vikend.

Razveseli nas klikom:

0 comments