Propao projekt žvakačih guma za krave

I dalje nema napretka u mućkoj gospodarskoj zoni.

Ministar financija Slavko Linić jasno je poručio poduzetnicima kako od planiranih državnih investicija u 2013. ne trebaju očekivati mnogo, odnosno da se sami poduzetnici trebaju okreniti vlastitim investicijama s obzirom da je vlada učinila sve za popravljanje investicijske klime. No, da sve još nije ružičasto na tom planu potvrđuje neuspjeh poslovnog projekta braće Matka i Brane Piplovića iz Muća koji imaju zajedničku tvrtku. Plan je bio proizvoditi ekološke žvakalice za krave.

Poticanje malog i srednjeg poduzetništva u Dalmatinskoj Zagori
Poticanje malog i srednjeg poduzetništva u Dalmatinskoj Zagori

– Čuvao sam krave u Postinju donjem i na tranzistoru čuo kako se može osnovati tvrtka za 10 kuna. Brane mi je činio društvo dok je prebirao vlat suhe vlati među zubima. Ideja se rodila, takoreći sama od sebe, pa smo zavrnili rukave u borbi s administracijom, kako ne bi više čuvali krave već da to drugi rade za nas – govori nam Matko Piplović.

– Prvo smo u Općini tražili 5.000 kvadrata u gospodarskoj zoni. Nakon dvije godine su nam odgovorili da donesemo rodni list ne stariji od 6 mjeseci te prosjek plaća u familiji. Kad smo to riješili tražili su nam projektnu dokumentaciju tvorničke zgrade i studiju utjecaja na okoliš. To mi nikako nije bilo jasno jer u okolišu nije bilo nikog osim nas – nadopunjujuje ga Brane, poslovni partner s uloženih 5 kuna.

– Ček ček… zaboravio si da su nam tražili uvjerenje od Ministarstva brane da naša zgrada neće ometati vojnu komunikaciju, zračnu i cestovnu. Je, je i biološki pročišćivač, a da bi njega imali moramo imati protok vode od pet kubika u minuti. Ma mislim, stvarno… – nastavio je nabrajati Matko dodavši kako su ga iz Općine ucjenili donacijom za vladajuću stranku i zahtjevom da moraju zapošljavati samo ljude iz Muća iako to lijepo mjestašce Dalmatinske zagore nema npr. prehrambenog tehnologa ni kemijskog laboranta…

Svakidašnja jadikovka hrvatskih poduzetnika tako je završila u najmoćnijem mediju, ali sam proizvod ne dalje od Muća. Matko i Brane i sada u nelegalno izgrađenoj garaži proizvode žvakalice za krave ali samo za svoje potrebe. Kažu da se u osnovi radi o smjesi komine, ostatka od proizvodnje maslinovog ulja, pčelinjeg voska i domaćih ljekovitih trava koja se peče na 50 stupnjeva 30 minuta. Krava žvakanjem dobija osjećaj sitosti, štiti zube, povećava kvalitetu mlijeka…

– Mi mislimo da nam strana prehrambena industrija podmeće klipove jer se boje naših planova za izvoz. Ne radi se samo o žvakalicama za krave već i za ovce, koze, kuniće i deve. Znaš li ti nounar kolki su to novci?! Razmišljali smo da se prijavimo za gospodarsku delegaciju koja je išla avionom u Katar, ali su nam istekle putovnice. U besparici smo totalno i jedino što nam preostaje je da prodamo svaki svoj udio u tvrtki za 2,5 kune. Tako bi strateški partner imao 50% pa nek se on jebe sa skraćenim uputstvom za izvoz Carinske uprave od 15 stranica i kako će napraviti infrastrukturu, a da na njoj zaradi brat predsjednika Općine – naglasio je Brane istu pjesmu u malo bržem ritmu sve dok pred nas nije istrčao zapjenjeni komunalni redar mućke općine tražeći da Matko i Brane plate odvoz smeća kojeg, kako je rekao, nisu platili još od rata pa sad zovu novinare.

Mate Smetalo

Razveseli nas klikom:

0 comments