Seizmolozi preko brojnih Facebook statusa saznali za potres u Dalmaciji i obavijestili javnost

To je ujedno i prva ovogodišnja vijest iz Dalmacije koja ne uključuje prometnu nesreću ili picigin u hladnom moru.

HRVATSKA – Danas u 14 sati i 21 minutu iz Seizmološke službe Republike Hrvatske javnost su izvijestili o potresu magnitude 4.1 Richtera s epicentrom u okolici Sinja koji je dobrano potresla stanovnike splitske okolice. Seizmolozi su potres potvrdili i procijenili na osnovu više od stotinu Facebook statusa na temu potresa, čime su, prvi put u povijesti,  skupe seizmološke sprave zamijenjene jeftinim i  nepogrešivim statusima s društvenih mreža.

Umjesto čitanja nerazumljivih crta i crtica na seizmografskim uređajima, u budućnosti će biti dovoljno čitati Facebook statuse
Na vremenskoj crti crvenom bojom označeni su statusi ”Potres u Sinju”, a plavom statusi ”Dosadni ste više s tim statusima o potresu u Sinju”.

„Pa koliko puta ste saznali za snijeg preko Facebooka. I nikada vas nisu lagali. Isto je sa potresima“ govori Dario Maljković, voditelj seizmološke ispostave Split te otac ovog projekta koji će, sada je sasvim jasno, postići svjetsku slavu. A princip je i više nego jednostavan. „Ma svaka seizmološka ispostava napravi lažni profil i u njega dodaje ljude sa svog područja. Evo mi na našem profilu imamo dvije tisuće ljudi iz Splitsko-dalmatinske županije. Praćenje skupih, kompliciranih i teških seizmoloških sprava zamijenilo je praćenje newsfeeda na Facebooku“ govori uzbuđeni Dario.

„Do 14 sati i dvadeset minuta nismo očitavali nikakve anomalije u Facebook statusima. Ono, ruganje purgerima radi snijega, ogorčenje politikom i slično. Ipak, u 14 sati i dvadeset dvije minute pojavio mi se status Marice iz Sinja: „Auuuu šta je protreslo, mislila san da će nebo na zemlju past““ govori nam Mario Lukić, zaposlenik seizmološke službe Split zadužen za Facebook.

Bio je to znak za uzbunu. Uskoro se pojavio cijeli niz statusa iz okolice. „Što je ovo, ali Žak ima koncert na Klisu“ duhovit je bio Denis iz Klisa, a statusi su se pisali do Trogira i Omiša, kao i do Knina u zaleđu. Ipak, najveća koncentracija statusa bila je upravo u Sinju, što je nepogrešivo odalo gdje je epicentar potresa. „Prema opisima statusa o tome koliko se točno treslo i što se treslo, zaključili smo jačinu potresa. Za svaki slučaj provjerili smo seizmografske uređaje i Facebook nigdje nije pogriješio. Evo, stare smo uređaje već stavili na Njuškalo“ uzbuđen je Dario.

U ovim teškim vremenima lijepo je vidjeti da javnost i barem neka državna ustanova žive u simbiozi i suradnji. „Pa da, zašto ne. Statusi o potresima su dosta rijetki a to znači da se dosta lajkaju, a nama pomažu u našem poslu“ zaključuje Dario.

Razveseli nas klikom:

0 comments