Bandić najavio preuzimanje zimske službe – građani u panici šlepovima napuštaju Zagreb

ZAGREB – Nakon prognoze novih snježnih padalina u Zagrebu i ranije objave zagrebačkog gradonačelnika o preuzimanje odgovornosti i kontrole nad zimskom službom u gradu, građani masovno otpočeli proboj prema jedinoj preostaloj funkcionalnoj prometnici u Zagrebu – rijeci Savi.

Lopatama, vilama, grabljama, svime što se isčeprkalo iz garaža, pa i rukama, ekipe naseljskih dragovoljaca razgrću nanose snijega i prte prema savskom nasipu iz nekoliko pravaca proboja.  Dok je većina radno najsposobnijeg stanovništva vec unajmljena od super Milana i zauzeta čisteći za 35kn/sat ono što inače rade zimske službe, teret proboja je pretežito pao na naseljske umirovljene branitelje unatoč tome sto je su mnogi od njih zašli i u tridesete.

Umirovljeni branitelj L.B. (33) rekao je našem novinaru:
“Eh, nisam vjerovao da ću svojim očima ikad više gledati scene staraca u zbjegovima koje ukrcavaju na šlepove.  Kako televizija zbog zakrčenih prometnica ne izvještava s lica mjesta pa to nisam kao prošli put mogao pratiti na televiziji, odlučio sam izaći i to osobno doživjeti ovaj put.  Lopati nisam vičan, ali dobro će doći onih nekoliko bombica što ih čuvam ispod kreveta za proslave Božića koje danas koristimo za rasčišćavanje najvećih zapreka – gomile stvrdnutog snijega zgrnutih od zimske službe prijašnjih dana u akciji ‘Prebaci snijeg sa sredine na kraj ulice’. Srećom, snijeg je uglavnom nedirnut na većini ulica pa napredujemo dosta brzo.”

Udarničke ekipe iz ove akcije, a koju građani vec od milja zovu ORA Sava 2013, prilično su iscrpljene, no, ne posustaju.  Trenutno je najveći problem dopremanje vode i hrane na prednje linije, ali dobili smo uvjeravanja da se to već rješava.  Naime, organizaciju pozadinske logistike već je preuzeo heroj i branitelj iz Karlovca, I.K., s višegodisnjem iskustvu u tom polju.  Kuriozitetni je podatak: priznaju li mu se dani provedeni na ovom zadatku u braniteljski staž, dotični će biti upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao branitelj s najviše dana u borbenom sektoru ne samo u zemlji već i u cijeloj regiji čime bi se srušio rekord koji trenutno drži predsjednik susjedne države.

Dok je dio šlepova tek na putu iz Siska prema Zagrebu već je pomalo jasno da brodova neće biti dovoljno.  Nekadašnji plivajući ugostiteljski objekti na Savi već su konfiscirani i pripremaju se za isplovljavanje.  Iz kriznog staba, koji je zaposjeo šank Brazila, čujemo da se pozivu jedino nije odazvao I.P., stari savski vuk i vlasnik jednog od tih plovila.  Navodno zbog toga što još nije uspio zakrpati brod koji su mu potopili u akciji spasavanja prije godinu i pol, ali i zato što mu nitko nije htio dati garancije da ovog puta helikopteri neće učestvovati u spašavanju.

Ugodno nas je iznenadio i štićenik ustanove u Remetincu, I.S., koji je poručio da na njegov zahtjev od jutros 1800 radnika Brodosplita već odrezuje kobilicu luksuzne jahte “Malo vitra”, uklanja zlatne kvake i iznose slike kako bi se smanjila dubina gaza i načinilo više mjesta za izbjeglice.  Plovilo ce potom biti prevezeno labudicom izvjesnog LJ.Č.R. ravno na Savu gdje će sudjelovati u izvlačenju stanovnistva.  I.S. nas uvjerava da figurativni vlasnik ove super jahte nece imati primjedbi na ovu njegovu samoinicijativnu odluku i naglašava da će ovim potezom ujedno biti riješen problem nezaposlenosti u ovom brodogradilištu za cijelo poslijepodne.

Strah u očima građani potvrda je da nisu povjerovali uvjeravanjima kako razloga za paniku nema jer je riječ samo o još jednom predizbornom triku Milana Bandića i da će gradske službe poslovati regularno kao u mirnodopska vremena.

Razveseli nas klikom:

0 comments