Svemirska utrka Sovjeta i Amerikanaca iz šezdesetih priznala poraz pred skijaškom utrkom na Sljemenu

„Snimio sam tri Gospodara i Hobita, al ovakvih efekata ne vidjeh još nigdje. Bože moj, Sljeme“ poetičan je bio Peter Jackson.

SLJEME – „Nije lijepo za reći. Ali blago se Neilu Armstrongu što je umro pa da ovo ne mora gledati“ depresivan je poznati američki astronaut, poznatiji kao Onaj Treći Koji je Bio Na Mjesecu a nije Armstrong niti Aldrin. „Pa što mi moramo pod stare dane gledati. A mislili smo da smo nešto postigli“ tužno dodaje ostarjeli astronaut koji se tek sada uvjerio da je njegov podvig jednostavno nebitan prema ovome što Milan Bandić godinama radi u Zagrebu, drevnoj skijaškoj metropoli i glavnom gradu Skijaške Republike Hrvatske.

''OVO je malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo'' pobjedonosno će na startu utrke izjaviti Ivica Kostelić
”OVO je malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo” pobjedonosno će na startu utrke izjaviti Ivica Kostelić

Na nesreću za NASA-u ovo nije izdvojeno mišljenje. Mnogi akteri hladnoratovske svemirske utrke između SAD-a i Sovjetskog Saveza danas redom priznaju kako je njihova utrka prema ženskoj noćnoj slalomskoj utrci na Sljemenu i više nego smiješna.

„E pa izvlačenje parova na Trgu u Zagrebu pa noćna utrka u petak pa subota, a o nedjelji i Kosteliću da ne govorimo. Cape Canaveral vrati mi godine života majku ti lopovsku“ bijesan je jedan umirovljeni inženjer, autor projekta Apollo. Ipak, malo se smirio kada smo mu rekli da VIP Snow Queen Trophy postoji tek par godina. „Naravno, Bože moj, pa prije jednostavno nisu postojali uvjeti za ovakve specijalne efekte. Što kažete, cijeli snijeg je umjetan?“ pomirljivo će umirovljeni inženjer.

Osim inžinjera i astronauta, Sljemenom su oduševljeni i filmski redatelji. Steven Spielberg smatra da bi Sljeme bilo idealno za sedmerosatni remake Ben Hura u 3D-u. „Troškovi bi bili minimalni. Nekih 400 milijuna dolara. Otprilike koliko košta i marketinška kampanja za sljemensku utrku. Znači, umjesto reklama s Kostelićem  mi snimimo film s Kostelićem kao Ben Hurom od sedam sati i na kraju filma kažemo „Dođite na Sljeme – praznik obitelji. Vuk sit a koza cijela“ uzbuđen je redatelj.

Kad smo kod filmskih velikana, na Sljemenu se moglo vidjeti i Jakova Sedlara. Raspitivao se bili se moglo napraviti umjetni snijeg ali crvene boje pa da se iz topova ispaljuje to crvenilo kao da je to krv koju komunisti prolijevaju u novom 4D remakeu Četveroreda, popularno zvanog 4Dred, a koji bi osim visine, širine i dubine imao i dodatnu dimenziju povijesne vrijednosti.

Razveseli nas klikom:

0 comments