ALARMANTNO: Domaći novinari ni nakon 24 sata od izbora papi nisu uspjeli pronaći hrvatske korijene

Diego Armando Maradona za sada može odahnuti; i dalje ostaje najpoznatiji hrvatski Argentinac, odnosno argentinski Hrvat.

HRVATSKA – Kada je sinoć objavljeno da je novi papa Argentinac Jorge Mario Bergoglio činilo se da će zadatak nalaženja hrvatskih korijena novom papi biti mačji kašalj, pogotovo nakon što je za svoje papinsko ime uzeo ime Franjo od kojeg hrvatskijeg nema.

"Ponosim se hrvatskim rodom i argentinskom domovinom" vjerojatno je najpoznatija rečenica koju Maradona, nesvjestan svog hrvatstva, nikada nije rekao.
“Ponosim se hrvatskim rodom i argentinskom domovinom” vjerojatno je najpoznatija rečenica koju Maradona, nesvjestan svog hrvatstva, nikada nije rekao.

“Kada sam saznao da je novi papa Argentinac laknulo mi je. Pa draže mi je to nego da je izabran Hrvat iz Hrvatske. Njemu zlobnici mogu pronaći i nekog Srbina u desetom koljenu, a jeste li ikada čuli za nekog poznatog južnoamerikanca kojemu nisu pronađeni čvrsti hrvatski korijeni?” govori nam jedan kolega novinar koji je bio zadužen da novom papi nađe hrvatske pretke u čemu, na zaprepaštenje svakoga tko išta znači u hrvatskom senzacionalističkom novinarstvu, nije uspio.

Naime, kada je objavljeno ime novog pape bilo je jasno da je riječ o emigrantu, a posao se činio i više nego rutinski: trebalo je samo naći selo u Dalmaciji iz kojeg je papin djed otišao preko bare, talijansko ime pripisati mletačkoj strahovladi u Dalmaciji te, ako je moguće, naći neku ženu od 102 godine koja će se sjetiti kako je papin otac bio divan čovjek. Ipak, kako stvari stoje, niti 24 sata nakon izbora Hrvati još nemaju dokaz da je novi papa dijelom Hrvat, što je presedan kada je riječ o poznatim južnoamerikancima.

Da podsjetimo, u zadnjih dvadeset godina nije se proslavio niti jedan južnoamerikanac, a da novinari u roku pet dana nisu pričali sa njegovom daljnjom rodbinom na nekom dalmatinskom otoku. Najpoznatiji Hrvati koji to ne znaju su, naravno, Diego Armando Maradona čiji preci potječu s Korčule te Gabriela Spanic koju, prema najnovijim informacijama, nije trovala kućna pomoćnica već pomahnitali udbaš kojem nitko nije javio da se Jugoslavija raspala.

Razveseli nas klikom:

0 comments