Čitatelji ljuti na portale koji šifriraju pojmove ku*ac i sr*nje jer nikako ne mogu odgonetnuti o čemu se radi

Većeg misterija u hrvatskom novinarstvu nije bilo još otkad je domoljubno kršćanski mjesečnik ”Nacija” tiskan u nakladi od čak 4 primjerka.

''Jezvjezdicam ti majku, popuši mi kuzvjezdicaac'' hmmmmm?
”Jezvjezdicam ti majku, popuši mi kuzvjezdicaac” hmmmmm?

HRVATSKA – Sve više čitatelja, pokazuje Sprdexova anketa na uzorku od 200 000 naših čitatelja, priznaje da često ne razumije kriptirane novinske naslove na hrvatskim portalima. Problem nastaje kada urednici portala, iz nekog razloga, umjesto slova stave zvjezdicu (*) što većinu čitatelja potpuno izbezumi.

“Baš nekidan čitam naslov kako je Rihanna izjavila: “Što će ti škola kad imaš pi*ku” pa se mislim kvragu Jutarnji, što to Rihanna ima, ne da se ni meni u školu” žali nam se Anto iz Dubrovnika. Iako znamo mnogo, priznali smo mu da je i nama riječ “pi*ku” potpuna nepoznanica.

Osim spomenute riječi, čitateljima probleme predstavljaju i pojmovi kao što su “ku*ac”, “je*em”, “je*ati” i “siguran posao”.

Tragom ovih nepoznanica obratili smo se devedesetdvogodišnjem engleskom kriptologu Johnu Stewartu koji je svjetskoj javnosti poznat jer je u Drugom svjetskom ratu dešifrirao mnogobrojne kriptirane japanske i njemačke poruke, a Hrvati bi ga mogli znati jer je krajem devedesetih dešifrirao jedan članak Slavena Letice.

“Hm, hm. Da su Nijemci imali ovako razvijenu kriptologiju vjerojatno bi dobili rat” komentira nam nakon što je nekoliko sati bezuspješno gledao u naslov članka u kojem je jedan nogometaš kolegi rekao: “Popuši mi ku*ac”.

Nakon nekoliko tjedana pomne analize Stewart nije našao rješenje za šifrirane riječi; ”možda je to neka vrsta zaštite od lošeg novinarstva ” zaključuje Stewart.

Razveseli nas klikom:

0 comments