Sabor sazvao izvanrednu sjednicu o finskom građanskom ratu

Na zahtjev Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Sabora sazvao je izvanrednu sjednicu ovog tijela na kojoj se očekuje donošenje Rezolucije o finskom građanskom ratu.  Saborski zastupnici su bili složni da raspravljanje gorućih pitanja o finskom građanskom ratu u ovom trenutku mora imati prioritet pred temama poput nezaposlenosti u Hrvatskoj i rebalansa proračuna,  pa štoviše da je kvalitetna rasprava o ovom ratu čak važnija i od rasprave čiji je otac bio u ustašama, a čiji u partizanima.

 Nakon što je premijer Milanović u uvodnom govoru naveo kako je ovaj oružani sukob u Finskoj imao karakter građanskog rata, oštro je reagirao predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Tomislav Karamarko naveo je kako ga ne čudi što „crvena peronospora-SDP“ agresiju  finskih proboljševičkih pristaša, tzv. Crvenih želi prikazati kao građanski rat, te je upoznao Sabor kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, čiju je bistu slučajno imao uz sebe, u finskom građanskom ratu podržavao Bijele.

Zastupnik Željko Kerum je idući dobio riječ, budući da je zastupnika HDSSB-a Dinka Burića privela saborska straža pošto je vikao kako su finski Bijeli zločinačka organizacija.  Željko Kerum je priznao da nije baš pratio raspravu, ali se zapitao što ti Finci ustvari hoće, i priznao da kad je čuo sve grozne detalje iz finskog građanskog rata, nikad ne bi prihvatio Finca za zeta.

 Zastupnica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić zaključila je kako se Hrvatska treba prikloniti Bijelima jer je u sastavu Crvenih bilo puno Rusa, koji su po njenom mišljenju gosti u Finskoj. Na prigovore vladajućih kako takav njen govor predstavlja govor mržnje, zastupnica Tomašić je priznala da se krivo izrazila i da je ustvari samo htjela reći da sve one koji nisu Finci treba protjerati iz Finske.

Razveseli nas klikom:

0 comments