BURZA RADA: Svjedok pokajnik u slučaju Sanader najbrže rastuće zanimanje u 2012. godini

Najnoviji na listi svjedoka-pokajnika mogao bi biti Josip Protega, ali još nije poznato hoće li se pokajati zbog bezočne krađe ili ove frizure
Najnoviji na listi svjedoka-pokajnika mogao bi biti Josip Protega, ali još nije poznato hoće li se pokajati zbog bezočne krađe ili frizure

HRVATSKA – Nakon što je prije nekoliko dana izašla lista najboljih i najlošijih poslova na svjetskoj razini, danas je objavljena lista i za područje Hrvatske. Kako se i očekivalo, većih promjena nema ni ove godine. Kao idealno zanimanje preko devedeset posto ispitanih Hrvata zaokružilo je “bilo što u javnom sektoru”, dok je za najgore zanimanje njih 100% odabralo odgovor ”bilo što čega se Linić može dohvatiti”.

Ipak, određene promjene postoje, a neka od zanimanja koja prije par godina nisu ni postojala sada su među najbrže rastućima. Jedno od takvih je svakako svjedok-pokajnik u slučaju “Sanader”. Do 2010. to zanimanje uopće nije postojalo, 2011. godine pokajnike se moglo nabrojati na prste jedne ruke, a prošle godine ovo je zanimanje doživjelo takvu eksploziju da se rast mjeri u tisućama posto. Ovakav rast nekog zanimanja ne može ne veseliti, no, nažalost po trenutnu vlast, sve zasluge za navalu svjedoka pokajnika ipak pripadaju mrskim HDZ-ovcima.

“O čemu je ovdje riječ? Naime, riječ je mahom o ljudima koji su od ranije poznati široj hrvatskoj javnosti kao dupelisci bivšeg premijera koji su na sposoban i, što je najvažnije, krajnje nelegalan način napunili što svoje, što džepove svoje bliže rodbine. U tom kontekstu, oni na Zapadu odlaze u zatvore čime postaju još veći uteg proračunu i građanima koji taj proračun plaćaju. Hrvatsko sudstvo nudi jedan drugačiji model. Naime, jednom kad otkucaju i sve svale na bivšeg šefa, Ivu Sanadera, oni dobivaju oprost te novcem kojeg su ranije zgrnuli oni postaju uzorni građani i poslodavci” govori Đurđica Skoko iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pošto je ovo zanimanje hrvatski proizvod novijeg doba, svijet se njime planira upoznati osnivanjem Fakultetea za školovanje svjedoka pokajnika koje će se, sasvim je izvjesno, zvati po ocu osnivaču ovog zanimanja Mladenu Barišiću. Točna lokacija novog fakulteta još se ne zna, ali pretpostavlja se da će to biti u Zagrebu na čistini u blizini zatvora Remetinec. Osim profesionalnih pokajnika u slučaju Sanader, predavanja bi trebali održavati i zatvorenici. Oni bi studentima trebali objašnjavati gdje su točno pogriješili poučavajući buduće stranačke lopove, a nakon toga pokajnike, da ne ponove njihove greške.

Razveseli nas klikom:

0 comments