Europska unija priznala stavljanje pršuta na čelo kao izvorni hrvatski brand

Iako je sretan što je njegov “pršut na čelu” oduševio javnost, Kerum napominje da on ima još jedinstvenih prepoznatljivih kvaliteta kao što je parkiranje na cesti ili predizborno dizanje visokih križeva.

Nakon nepretjerano uspješnih epizoda sa prošekom, čobancem i lažnim bolovanjima, o čemu smo već izvještavali, naša komisija u Bruxellesu napokon nam se javila sa dobrim vijestima. Naime, kako ekskluzivno saznajemo, na hitnoj sjednici Europskog povjerenstva za brendiranje, pršut na čelu proglašen je izvornim hrvatskim proizvodom.

Svaka čast Tesli i ostalim veleumovima. Struje su se sjetili mnogi prije i poslije Tesle. Trebalo se sjetiti staviti pršut na čelo!
Svaka čast Tesli i ostalim veleumovima s ovih područja. Struje su se sjetili mnogi prije i poslije Tesle. Trebalo se sjetiti staviti pršut na čelo!

„Znali smo da ljudima na zapadu glava služi za druge stvari, a ne za držanje pršuta na njoj. Svejedno smo požurili sa brendiranjem. Samo bi nam falila još kakva slika Berlusconija sa pršutom na donjoj glavi, ako me razumijete, pa da i bez ovoga ostanemo“ govori nam jedan od članova hrvatske komisije koja je na tristo stranica Europskim povjerenicima elaborirala povijest i smisao stavljanja pršuta na čelo.

Povjesničarima je još nejasno koji je prvi Hrvat došao na tu genijalnu ideju, ali povijesni zapisi jasno i nedvojbeno govore kako su već prvi hrvatski vladari podanike zabavljali stavljajući fete pršuta na čelo. Suprotno vjerovanjima da je ovaj običaj izumro, on je do dana današnjeg sačuvan u dijelovima Dalmatinske zagore, što je prije nekoliko dana potvrdio Željko Kerum, gradonačelnik najvećeg grada Dalmatinske zagore- Splita.

Osim što je popularizirao ovaj drevni hrvatski običaj, Željko Kerum dokazao je da, osim za nošenje loše frizure, njegova glava može poslužiti za još nešto. „Dašta san nega sritan bogareti. Eno, pitaj mi sestre, meni su moji ka ditetu na glavu pršut stavljali i govorili: „Drž se ti Žele našeg domaćeg pršuta, nikad nećeš bit pripametan al uvik moš ić za načelnika Splita“. Eto vidiš da nisu falili. Mala! Mala! Di je ona bogareti više? Šundove aj nan po još jednu turu. Nego jeste vi za popit šta?“ razgovorljiv je gradonačelnik.

Pršutom na čelu oduševljeni su brojni svjetski političari, kao i politički analitičari.
„Ne razumijem. Potrošim milijardu dolara na kampanju i jedva pobijedim, a on pijan stavi pršut na čelo i skoči mu popularnost za dvadesetak posto“ začuđen je bio Barack Obama nakon što nas je kontaktirao da nas pita može li biti bilo koji pršut ili baš domaći iz Ogorja. „Znači, ništa ovaj moj Michiganski. Aj, pošaljite kilo tog iz Ogorja“ moli nas Barack koji se nada da će sa pet kila ogorjanskog pršuta na čelu biti toliko popularan da će svaki dan moći objaviti novi rat negdje.

Bitno za spomenuti, pršut na čelu poslan je i UN-ovom uredu za pitanje kontakta sa vanzemaljcima, gdje je odlučeno da u slučaju vanzemaljskog spuštanja u Hrvatsku, znak dobrodošlice bude upravo pršut na čelu kao izvorni proizvod jednog naroda. Do sada je to bila plava kuverta, što je potencijalno bilo vrlo zbunjujuće za vanzemaljce jer isti znak dobrodošlice ima većina balkanskih naroda.

Razveseli nas klikom:

0 comments