Potresna ispovijed bivšeg intelektualca: “Morao sam odstraniti mozak da bih preživio u Hrvatskoj”

“Dok sam imao mozak čitao sam povijesne knjige i pokušao sagledati stvari sa svih strana. Sada znam da su uvijek i svugdje komunisti krivi za sve” sretan je junak ove priče koji ne zna uopće kako mu je mozak izdržavao sve te intelektualne napore.

Čudna priča dolazi iz Splita. Dorijan Bilić, 32-godišnji diplomirani pravnik i novopečeni splitski zet, podvrgnuo se neobičnoj operaciji koja mu je, kako kaže, spasila život. Dorijan je, naime, odstranio više od devedeset sedam posto mozga da bi, kako tvrdi, mogao normalno funkcionirati u gradu u koji se doselio radi supruge.

"Brže ljudi, Kerum dili fažol na Matejušci"
“Brže ljudi, Kerum dili fažol na Matejušci”

Dorijan je rođen u emigrantskoj obitelji u Njemačkoj. Otac mu je bio hrvatski disident, intelektualac koji je radi svojih stavova morao otići iz Hrvatske. Svoju je djecu odgoji u duhu ravnopravnosti, uporno im tumačeći da je znanje roba koja je uvijek na cijeni. Na nesreću Dorijana i njegova oca, za vrijeme ljetnog posjeta Hrvatskoj, Dorijan se zaljubio u splićanku Mariju. Zbog nje je napustio dobro plaćeni odvjetnički ured u Berlinu, misleći kako će s magisterijem berlinskog sveučilišta lako naći posao bilo gdje.

“Nažalost, u Berlinu nas ne uče koliko je važno imati rodbinu na utjecajnim mjestima” započinje svoju priču Dorijan čija je kalvarija počela kad je shvatio da njegove napredne stavove o tome kako je šesnaestmetarski križ na Marjanu najobičnije demagoško bacanje novca.

“Ma lako što nisam našao posao jer nisam imao veze, a nisam želio nikoga potplatiti. Nego sam se u nekoliko trenutaka našao u neugodnoj situaciji. Kritizirao sam križ na Marjanu i napao me čovjek sa susjednog stola govoreći mi da sam komunist i udbaš. Pokušao sam mu objasniti da su mog oca komunisti potrali jer je u ono doba bio previše Hrvat, ali odgovrio mi je da su ga trebali ubiti kad je takvog sina odgojio. Onda me pitao da nisam možda i peder. Protiv takvog argumenta nisam mogao ništa reći” priča Dorijan nesretnu priču.

Dorijan je u jednom razgovoru s prijateljem, više onako usput, rekao kako misli da se u Hrvatskoj bolje prolazi bez mozga. “Na moje iznenađenje, prijatelj je rekao da ima jednog vrhunskog doktora koji se baš bavi odstranjivanjem pameti, te da je čak i sam sebi odstranio svu pamet. I tako sam odlučio posjetiti Dujomira Marasovića. Nakon tri seanse njegovih priča shvatio sam da mozga zaista više nemam.”

Dorijan je prvo odstranio centar za moralnost što mu je pomoglo da posao nađe već nakon tri dana. “A kad sam bio pametan mislio sam da kuverte služe za pisma, hahah kako li sam samo glup bio” smije se Dorijan. Nakon toga, sve je išlo puno lakše.

“Život mi je sada super. Imam posao, ženu koja sluša i najboljeg gradonačelnika na svitu” govori Dorijan dok skida fetu pršuta sa čela.

Iako mediciski fenomen, Dorijan se osjeća super. Skinuo je gotovo 97% mozga. Ostavio je samo dijelove zadužene za muškost, žderanje, pijačinu i pušenje predizbornih trikova.

Razveseli nas klikom:

0 comments