[RECENZIJA] Mamurluk 3

Kad ste posljednji put pogledali nešto što u naslovu sadrži broj 3, a da je dobro?

IMDB OCJENA: 6.1 (link)

SPRDEX OCJENA: 2.4

Da nije bilo apokaliptičkog proloma oblaka praćenog pijavicama koji me zarobio u jednog poznatom šoping centru ovaj film vjerojatno nikad ne bih pogledao. Opekao sam se već na ”Mamurluku 2” koji je naprosto isisao smisao za humor iz prostorije u kojoj se prikazivao pa sam i deset dana nakon toga pisao katastrofalne tekstove na Sprdexu te skoro zaslužio otkaz. O tome koliko sam se oporavio prosudite sami na kraju ovog teksta, ali imajte na umu da sam prije samo dva dana pogledao ”Mamurluk 3”.

Bilo kako bilo, kiša nije jenjavala, a između još dva sata razgledavanja izloga s cipelama i ”Mamurluka 3” odabrao sam ono što se u tom trenutku činilo manjim zlom. Ponovno opečen, donosim vam popis stvari koje bih radije radio nego gledao ”Mamurluk 4”, ako ga, ne dao Bog, ikad snime.

  1. Čitao Bibliju
  2. Išao na koncert Meritasa
  3. Gledao ”Pjevaj moju pjesmu”
  4. Radio goblene

”Trojka” je, vjerujte mi na riječ, stvarno toliko loša. Iskreno, niti jedan dio trilogije nije me posebno oduševio, ali tokom prvog dijela barem sam se nekoliko puta iskreno nasmijao. ”Mamurluk 1” prava je komedija koja odlično funkcionira kao ”koji k… se sinoć dogodio?” tip filma. Jednostavno, znaš što si došao gledati, zabaviš se i sutradan sasvim zaboraviš na taj film. Ako ništa drugo, barem su slike na odjavnoj špici bile uistinu smiješne.

Drugi dio, kako to obično biva, samo je blijeda kopija originala. Razina humora značajno je opala, a likovi su postajali sve nezanimljiviji. Nakon neuspjeha drugog dijela očekivao bi čovjek da će redatelj Todd Phillips shvatiti da je gotovo i objesiti pero o klin. No, on nam je odlučio podariti ”Mamurluk 3”. Sjećam se jednom kad sam na prvoj godini faksa otkrio pivo Lowenbrau u pakiranju od 16 litara po cijeni od 20 kuna. Sutradan ujutro bio sam uvjeren da nikad gori mamurluk u životu neću doživjeti. O kako sam se samo prevario.

Ako ste jedan od moralista koji se protivi okrutnostima nad životinjama u filmu, onda vas čeka samo jedna scena koja graniči s humorom
Ako ste jedan od moralista koji se protivi okrutnostima nad životinjama u filmu, onda vas čeka samo jedna scena koja graniči s humorom

Krenimo sa krajnje nemaštovitom pričom. Naši dobro znani junaci Phil, Stu, Alan i Doug okupili su se na sprovodu Alanova oca. Šašavi Alan (Zach Galifianakis) poslao ga je dva metra pod zemlju nakon što je kući pokušao dovući žirafu. Kažem, pokušao, a zašto nije uspio ne želim reći jer je to jedan od dva trenutka koja graniče s humorom u čitavom filmu pa bi ga bilo šteta pokvariti.

Alan, koji je od simpatičnog djetinjastog debeljka u trećem dijelu postao iskarikirano glupavi polupsihopat, nakon skandala sa žirafom pristaje potražiti stručnu pomoć te se zajedno s ostatkom ”vučjeg čopora” odluči prijaviti u par stotina kilometara udaljenu psihijatrijsku kliniku. Na stranu sad što je činjenica da se odluči dobrovoljno prijaviti u psihijatrijsku kliniku sasvim u suprotnosti s Alanovim likom, očito je kako je ovaj uvodni dio nemaštovitom Phillipsu poslužio tek kao isforsiran uvod u nezanimljiv zaplet trećeg dijela Mamurluka.

Lik Marshalla utjelovio je uvijek odlični John Goodman. Scene s njim bar je užitak gledati, za razliku od njega samog
Lik Marshalla utjelovio je uvijek odlični John Goodman. Scene s njim bar je užitak gledati, za razliku od njega samog

Naime, netom nakon što su se uputili na putovanje, četverac otme izvjesni Marshall, lik kojem su se zamjerili u prvom dijelu serijala. O rupama i nedosljednostima u scenariju nemam volje trošiti riječi, blablabla jedna dosadna scena za drugom i konačno saznajemo da je Marshallu sitni kriminalac mr. Chow ukrao popriličnu količinu zlata te je ovaj stoga oteo pripadnike ”Vučjeg čopora” kako bi preko njih došao do Chowa. Ako ga ne pronađu u roku od par dana, Marshall će ubiti Douga kojeg je zatočio kao taoca.

Kakve veze ova priča ima s mamurlukom, pitate se? I mi isto. Ja sam još uvijek iskreno šokiran da je netko odlučio snimiti film ”Mamurluk 3” u kojem uopće nema mamurluka. Niti približno, ma nema ni alkohola. To je kao da su nakon ”Kuma 2” snimili treći dio u kojem se obitelj Corleone bavi pčelarstvom.

Jasno da su nakon fijaska drugog dijela scenaristi morali ponuditi nešto novo, ali izuzeti mamurluk iz ”Mamurluka” je nešto što ni scenaristu kalibra Aralice vjerojatno ne bi palo napamet. A njemu bogami svašta pada napamet.

U drugom dijelu barem smo nju vidjeli u relativno ogoljenom izdanju, dok je u trećem dijelu čedna i trudna
U drugom dijelu barem smo nju vidjeli u relativno ogoljenom izdanju, dok je u trećem dijelu čedna i trudna

Ako do sada niste skužili, ”Mamurluk 3” je katastrofalan film koji ne zavrjeđuje vašu pažnju. Možete ga pogledati iz čiste nostalgije, ali vjerujte mi na riječ kad izađete iz kina (ili kad ugasite BS Player) osjećat ćete se prevareno. Ako vam je do komedije, radije pogledajte film ”That’s my boy” koji je, Adamu Sandleru usprkos, na kraju ispao prilično smiješan. Ako vam je do toga da se nakon filma osjećate grozno pogledajte dramu ”Incendies”, a ako vas stvarno nije briga što gledate pogledajte ovaj film i javite nam kakav je.

Razveseli nas klikom:

0 comments