Trideset deka kave i Domaćica nakon 5 godina vratile se originalnoj vlasnici

Njenim unucima ni ovaj put nije bilo dozvoljeno da ih raspakiraju ili, ne daj Bože, kušaju.

Ova kutija Sara keksa s aromom kave bila je opticaju od 76' do 91' godine kada ih je nesmotreno pojela časna sestra iz Živogošća i imala priviđenja poslije
Ova kutija Sara keksa s aromom kave bila je opticaju od 76′ do 91′ godine kada ih je nesmotreno pojela časna sestra iz Živogošća i imala priviđenja poslije

KNIN – Prije nešto više od 5 godina svježe umirovljena Danica Bilobrk iz Knina zaputila se prema splitskoj bolnici posjetiti svoju susjedu Tonku koja je zadobila gotovo fatalnu ozljedu bubrega kada se pri izlasku iz crkve spotaknula i sjela na hladan beton. Otpočela je tada jedna nadasve neobična priča koja je svoj epilog dobila jučer, 25.6. na Dan državnosti.

Prije 5 godina Danica je na putu do bolnice svratila do lokalne trgovine gdje je susjedi Tonki kupila nekoliko jabuka, tri banane, ali i čak 30 deka kave te Domaćicu koju je zamotala u bijeli papir i sve to fino zalijepila selotejpom.

Danica nije žalila novca jer se još uvijek živo sjeća velikog dobročinstva koje joj je Tonka učinila kad je ona sama završila u bolnici nakon petominutne vožnje automobilom u kojem je jedan od prozora bio djelomično otvoren:

”Bilo je to ljeto 99′. Jedno od najtoplijih ikad. Večer prije kobne vožnje toliko sam se oznojila spavajući da sam morala skinuti običnu pidžamu i obući onu koju čuvam ako završim u bolnicu. Kud će peh nego na mene, već ujutro me uhvatilo u križima, a pošto terapija gospinom travom nije pomogla shvatila sam da će mi trebati pomoć doktora” počinje priču Danica.

Naravno, budući da nije imala bolničku pidžamu koju marljivo čuva već godinama ova umirovljenica odbila je svaku pomisao da pred medicinske sestre i doktore dođe u običnoj pamučnoj pidžami te se već oprostila s obitelji:

”Jesam, izrekla sam posljednje pozdrave, ali tada je u kuću ušla Tonka i nesebično mi dala svoju pidžamu. Kad sam došla u bolnicu rekli su mi da sam zakasnila još koju minutu da mi vjerojatno ne bi bilo spasa. Zbog toga sam Tonki kupila i voće i Domaćicu i čak 30 deka kave” opravdava se Danica zbog toga što je premašila stoljećima star seoski standard o dvadeset deka kave pri bolničkim i kućnim posjetama.

No, baš to njen paket učinilo je toliko različitim od drugih da ga je jučer bez ikakvih problema prepoznala. Na vrata joj je tada pokucala 40-godišnja rođakinja iz Metkovića koja je, kao i svake godine otkad je počela koristiti Facebook, Dan državnosti iskoristila za posjet kninskoj tvrđavi i poziranje ispod zastave.

U ovim trenucima seosko vijeće u Kninu pokušava rekonstruirati put koji je Daničin paket prevalio na svom petogodišnjem putovanju, a prema prvim informacijama posjetio je čak 4 europske zemlje i Bosnu, što je za četiri zemlje više nego što ih je posjetila sama Danica.

Razveseli nas klikom:

0 comments