Umirovljenik iz BIH tvrdi da je riješio matematički problem od milijun dolara: “Neka sad matematičari meni riješe kako preživjeti sa sto maraka mjesečno!”

U slučaju dobitka milijun dolara, ovaj će umirovljenik naići na novi nerješivi problem: Kako se riješiti novih tisuću rođaka i jednako toliko prijatelja?

Matematički zadatak koji je već tri desetljeća, uz permanentno djevičanstvo, najveći problem mnogobrojnih svjetskih matematičara svoj odgovor možda je dobio u Bosni. Ramiz J. iz Fojnice, umirovljeni ekonomist, tvrdi da je riješio ovaj matematički problem kojeg bih vam rado predstavili kada bismo barem približno shvatili o čemu se tu radi i što je uopće problem.

U svakom slučaju, pokaže li se njegov rezultat točnim, umirovljeni Ramiz dobiti će nagradu od milijun dolara, što će ujedno biti i najveća strana investicija u Bosni u posljednjih petnaest godina.

John Fox iz Colorada, doktor ekonomije, pokušao je preživjeti s primanjima prosječnog Balkanca. Došao je do 15-og u mjesecu.
John Fox iz Colorada, doktor ekonomije, pokušao je preživjeti s primanjima prosječnog Balkanca. Došao je do 15-og u mjesecu.

“Dugo sam vremena problem gledao znanstveno i matematički. Tražio sam logične poveznice i koristio ustaljene matematičke formule. Znate malo Lopital, malo Pitagora. Čak sam neke zadatke rješavao pomoću numeričkog ekscentriciteta” stišava glas Ramiz šapćući jer mu se supruga ljuti kada za rješavanje triju i više nepoznanica koristi numerički ekscentricitet. “Ona ima neko drugo mišljenje o tome. Ona vam koristi jednadžbe asimptota. Znam, volim je kakva god je, što da vam kažem, hahaha” šali se Ramiz i  nastavlja:

“Ma prošao sam sve te jednadžbe i formule i onda mi je palo napamet da živim na Balkanu, mjestu gdje svaka logika pada u vodu.”

Uskoro se klupko počelo odmotavati. Ramiz je jednadžbe prilagodio svakodnevnom životu u Bosni i došao do rješenja koje sada čeka potvrdu američkih matematičara.

Ipak, kako to već biva u turbulentnom životu matematičara, jedno rješenje ponudilo je dva nova pitanja. “Mjesečno na hranu potrošim stopedeset maraka a penzija mi je sto maraka. I još mi ostane za pretplatu na Dnevni Avaz” govori Ramiz i postavlja novu jedadžbu Ramiz Amerikancima. “Kako preživjeti mjesec dana uz primanja od sto dolara a izdatke od tisuću s tim da kamata na stambeni kredit u švicarcima mjesečno raste po stopi od sedam posto dok plaća pada brzinom BDP-a balkanske države u kojoj se X nalazi” pita Amerikance Ramiz svjestan da odgovor na ovo pitanje bahati zapadni znanstvenici neće naći niti za tisuću godina dok istoga zna svaka zaposlenica bilo koje tvornice sa područja bivše Jugoslavije.

Razveseli nas klikom:

0 comments