Deset najboljih filmova o Drugom svjetskom ratu (prvi dio)

Pod “najboljih” ovdje prvenstveno mislim na prave muške ratne filmove. Patetične romantične ratne dramice ovdje sam zaobišao. Realno, rat je dovoljno grozan i bez ljubavnog trokuta Bena Assflecka, Josha Hartnetta i Kate Beckinsale…

Da je sveopća pederizacija svega i svačega u tijeku, znaju već i ptice na grani. Tako smo, u samo par stotina godina, od zlog i nemilosrdnog Vlada Tepeša, lorda Drakule i vampira nad vampirima, gaženjem svega što bi trebalo biti sveto došli do zalizanog, plačljivog sto i nešto godina starog pedo-vampira koji se zaljubi u srednjoškolku za čiju se naklonost bori protiv još pičkastijeg vukodlaka u, Bog zna zašto, popularnoj Sumrak smisla sagi.

Drugi svjetski rat u svjetskoj kinematografiji odavno je trn u oku takvim strujanjima i potencijalno ogromno tržište za romantične plačipičke kojima je ljubav važnija od borbe protiv Hitlera, a kojima je vrhunac priče, mjesto jednoiposatnog izvlačenja iz njemačkog obruča, dopisivanje dvaju likova, a glavni negativac nije Hitler nego njena zla majka koja ne želi da joj kćer ide za vojnika. Shvatili ste, uglavnom, ni filmovi o Drugom svjetskom ratu nisu što su bili. Da se razumijemo, nije da zastupam rat niti išta takvo, ali siguran sam da bi bez dostupne ratne tematike nekom redatelju palo napamet da snimi sasvim nepotrebnu sagu o ljubavnim problemima pjesnika u 16. stoljeću. Ah, da, ”Zaljubljeni Shakespeare” je stvarno snimljen, koliko god normalan čovjek to želio zaboraviti.

Bilo kako bilo, evo liste WW2 filmova koje se isplati pogledati.

Das Boot (1981.)

Kad čovjek spomene pojmove „Njemačka“ i „film“ odmah većini na pamet padne kralj kinematografije Uwe Boll. Upravo zbog toga mnogi će se zapitati kako je moguće da Švabe snime dobar film? Iako je uvriježeno mišljenje da Nijemci bolje stvaraju prave ratove, nego ratne filmove, ipak se i to znalo zalomiti. I to se zalomilo ni manje ni više nego poznatom Wolfgangu Petersenu koji poslije „Das Boota“ u Hollywoodu, unatoč povremenim bljeskovima („In the line of fire“ i „Troy“), nije uspio filmovima kao „Outbreak“, „Air Force One“ (Harrison Ford kao predsjednik/akcijski junak, jao jao) i „Poseidon“ (film u kojem je jedina koliko-toliko zanimljiva stvar prezime jednog od scenarista – ProtoSevich) zadržati razinu koju je ostvario u „Das Bootu“.

„Das boot“ nas vodi u 1942. godinu i vrijeme kad se vodila „Bitka za Atlantik“ između njemačkih i engleskih podmornica i brodova. Petersen odlično prikazuje klaustrofobičan svijet podmornica, profesionalizam njemačkih vojnika, njihove nade i sumnje u režim, ideologiju i zapovijedi.

IMDB: 8.4

Eagle Has Landed (1976.)

Rijetki su oni koji su čuli za ovaj klasik, a još rjeđi oni koji su ga gledali. „Orao je sletio“ je posljednji film John Sturgesa („The Great Escape“, „The Magnificent Seven“, „Gunfight At The O.K. Corral“), svojevremeno jednog od najjačih imena Hollywooda. Ratni triler o pokušaju Nijemaca (prebačenih na jug Engleske, odjevenih u poljske vojnike) da otmu tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla i odvedu ga Adolfu u Berlin. Ako vam samo ova rečenica nije dovoljna da istog trenutka krenete u torrent potragu za ovim filmom, nešto ozbiljno nije u redu s vama. Zašto uopće čitate članak o WW2 filmovima? Ima krasnih top lista najboljih filmova u kojima Meg Ryan plače svakih 40 sekundi.

Odlična glumačka ekipa na čelu sa Michaelon Caineon (inače Englez koji u filmu glumi Nijemca obučenog u Poljaka), Donaldom Sutherlandom (odličan kao član IRA-e koji radi za Nijemce) i Robertom Duvallom. Obavezno štivo za sve koji dosad nisu pogledali, a vole stare ratne filmove.

IMDB: 6.9

Where Eagles Dare (1968.)

„U orlovom gnijezdu“. Teško da je netko mogao odrasti u pravog muškarca, a da nije pogledao ovaj film, isto kao što nitko nije mogao izrasti u pravog homoseksualnog muškarca, a da ga nije oduševio ”Oficir i džentlmen”. Eksplozija muškosti na čelu sa Richardom Burtonom i Clintom Eastwoodom nas vodi u saveznički pokušaj spašavanja američkog generala iz poznatog „Orlovog gnijezda“, utvrde na jugu Njemačke kraj Berchtesgadena. Redatelj Brian G. Hutton kvalitetno drži napetost, a stvarni cilj misije skrivenim sve do raspleta na kraju filma.

Ovaj film posljednjih je desetljeća stekao i kutni status među geekovima. Naime, krajem devedesetih, kad su kompjuterske igre, za razliku od današnjih, bile zabavne i igrive, napravljena je Commandos: Behind Enemy Lines u kojoj je jedna od (boljih) misija napravljena upravo po ovom filmu. Onima koji znaju ne trebamo ništa više govoriti, a oni koji koji su uživali u ”Oficiru u džentlmenu” neka umru od tuge što nikada nijedna misija nijedne igre neće biti napravljena prema Engleskom pacijentu.

IMDB: 7.6

Valter brani Sarajevo (1972.)

Znali ste da Valter mora bit u ovoj „ekipi“. Najgledaniji ratni film u povijesti (Kinezi ga obožavaju), uz to u Kini proizvode pivo Valter sa Batinom slikom na etiketi, Zabranjeno Pušenje je nazvalo album po ovom filmu, itd. Rijetko tko nije pogledao ovaj partizanski klasik s Velimirom Batom Živojinovićem kao Valterom, Ljubišom Samardžićem i Reljom Bašićem. Nijemci u želji da slome pokret otpora u Sarajevu (kojim zapovijeda misteriozni Valter) šalju svog špijuna Kondora, da se predstavlja kao Valter i „iznutra“ uništi pokret. Pravi Valter saznaje za to te „šalje“ misteriznog Pilota da pronađe i raskrinka Kondora. Ipak najčešća stvar koje se ljudi sjete u vezi ovog filma je posljednja „Das ist Walter!“ scena, na koju kompletno uredništvo ovog portala i dan danas dobije instant erekciju.

IMDB: 7.6

„Saving Private Ryan“ (1998.)

Evo nešto da prvi dio ovog popisa ne završimo bez nekog filma za kojeg si čuo (ako si žena koja čita ovaj popis, molim te da se javiš na mail ispod članka :*), kad već niste čuli za Valter brani Sarajevo. Remek djelo Stevena Spielberga koji je glavne uloge dodijelio provjerenim glumcima kao što su Tom Hanks, Tom Sizemore, Vin Diesel, Edward Burns,… Priča o misiji male skupine vojnika koji nakon uspješnog iskrcavanja na Normandiju moraju poći duboko iza neprijateljskih linija da bi pronašli vojnika Ryana (Matt Damon), koji je u dva dana izgubio tri brata koji su se također borili u 2. svjetskom ratu te ga odvesti na sigurno. Odličan prikaz iskrcavanja na Normandiju, odličan prikaz atmosfere i događanja i, ukratko rečeno, skoro je sve odlično u tom filmu. Zanimljiva je pričica da je Spielberg htio za ulogu vojnika Ryana nekog mladog prilično nepoznatog glumca pa je angažirao Matta Damona, da bi nakon snimanja ovog filma, a prije njegovog izlaska u kino, Damon dobio Oscara za ulogu u filmu „Dobri Will Hunting“ i postao zvijezda preko noći.

IMDB: 8.6

Razveseli nas klikom:

0 comments