Deset najboljih filmova o Drugom svjetskom ratu (drugi dio)

Iako je od prvog dijela ove liste prošlo dovoljno vremena za cijeli jedan svjetski rat, evo nastavka za obojicu čitatelja koji su to čekali…

„The Dirty Dozen“ (1967.)

„Dvanaest žigosanih“ je još jedan klasični film čija se radnja događa u 2. svjetskom ratu. U djelu Roberta Aldricha, glumačku ekipu predvode Hollywoodske legende poput Leea Marvina, Charlesa Bronsona, Tellya Savalasa i Donald Sutherlanda. Bojnik Reisman (Lee Marvin) dobiva zadatak da 12 zatvorenika optuženih za razne zločine obuči za misiju na koju nitko pametan ne bi želio ići. Srećom, radnja se ne odvija u modernoj Hrvatskoj pa se, umjesto debelih HDZ-ovaca, u zatvoru našlo psihopata, silovatelja, ubojica itd., odnosno ološa za koji i postoji nekakva šansa da se od njih naprave pošteni ljudi. Sve u svemu, bojnik Reisman prihvaća nemogući zadatak da od njih načini elitnu jedinicu koja na kraju filma kreće u misiju daleko iza neprijateljskih linija. Film je bio toliko popularan da je dobio još tri verzije u televizijskim filmovima u kojima jedino Ernest „ne mogu reći ne“Borgnine glumi (generala Wordena) u sva četiri filma. Zanimljivost filma je da je dobar dio glumaca (Marvin, Borgnine, Walker, Bronson, Savalas) stvarno sudjelovala u 2. svjetskom ratu, a posebno pamtljiva scena je ona u kojoj Donald Sutherland glumi generala i upravo ta scena će mu poslije donijeti ulogu u M.A.S.H.-u kojom se proslavio.

 

„Thin Red Line“ (1998.)

Jedini od filmova s liste gdje se radnja ne odvija u Europi nego na Dalekom Istoku. Adaptacija autobiografske novele Jamesa Jonesa iz 1962. o borbi američkih trupa protiv Japanaca kod Guadalcanala (dio Salomonskih otoka koji se nalaze sjeveroistočno od Australije). Ratna drama koja najviše naglašava psihološke aspekte rata. Originalno je film bio dug preko šest sati da bi bio u postprodukciji skraćen na (prihvatljivih) tri sata. Ne znam koja je od ovih prethodnih rečenica zvuči dosadnije, ali film je dobar, ne prezivao se ja Sedlar ako nije.

Rijetki su oni koji ostanu indiferentni na ovaj film, ili ga obožavate ili mrzite, sredine nema. Iako bi službeno Jim Caviezel („Person Of Interest“, „Passion“) trebao bit naveden kao glavna uloga, više su bitni i zanimljiviji sporedni likovi i cameo uloge. Zvijezde poput: Johna Travolte, Seana Penna, Georgea Clooneya, Adriena Brodya, Johna Cusacka, Woody Harrelsona (odličan dio filma s njim), Nicka Noltea te Jareda Letoa su samo neke od široke lepeze poznatih lica koja nastupaju u ovom filmu. Braća Baldwin su vjerojatno imali neki smrtni slučaj u obitelji kad se ovaj film snimao, nema drugog objašnjenja da se kraj ovolike glumačke postave nijedan od njih nije ogrebao za ulogu.

IMDB: 7.6

 

„Schindler’s List“ (1993.)

Možda i najbolji film o 2. svjetskom ratu i progonu Židova tokom istog. Remek djelo (prema istinitim događajima) Stevena Spielberga (nakon ovoliko filmova o 2. svjetskom ratu možete i sami pretpostaviti da je Spielberg Židov) o Oskaru Schindleru (Liam Neeson), pohlepnom njemačkom biznismenu koji nakon svjedočenja o stradavanju i progonu Židova postaje jedan od njihovih glavnih zaštitnika te spašava (prema izjavama) preko 1000 Židova iz koncentracijskog logora Auschwitz..  Ovo je najskuplji crno-bijeli film u povijesti, a to jamačno nema nikakve veze sa činjenicom da je vjerojatno svaki od ove tisuće spašenih osnovao svoju banku. Bilo kako bilo, ”Schindlerova lista” zaslužila je 12 nominacija za Oskara (7 osvojenih), a najvažnije su one za najbolji film (osvojio), za najboljeg redatelja (osvojio), za najboljeg glavnog glumca (Liam Neeson – izgubio od Toma Hanksa u filmu „Philadelphia“), te najboljeg sporednog glumca (Ralph Fiennes – izgubio od Tommy Lee Jonesa u filmu „Fugitive“).

IMDB: 8.9

„Casablanca“ (1942.)

Dugo sam razmišljao o tome treba li staviti „Casablancu“ na ovu listu, jer sam imao namjeru da filmovi budu baš „ratni“ sa svim popratnim sadržajima (rijeke krvi, kiša metaka, „Yes, sir!“ – svake dvije sekunde,…), ali ipak nisam mogao zapostaviti jedan od filmova koji su promijenili filmsku industriju i krojili njenu budućnost. Barem tada, gdje je pošlo krivo pa sada industrija izbacuje klasike poput ”Pacific Rim-a” ili ”Crvenkapice”, ne znam ni sam. Svi znaju da glume Humphrey Bogart i Ingrid Bergman, svi znaju da se radnja odvija u Casablanci (Maroko) tokom ranih dana 2. svjetskog rata i svi znaju posljednju scenu iz filma. Da ja tu previše ne pametujem, oni koji su ga pogledali znaju da ne triba previše riječi trošiti na opisivanje tog filma, a oni koji ga nisu pogledali nega se srame i neka između romantičnih komedija Richarda Gerea i repriza „Očajnih kućanica“ nađu vremena za ovaj svevremenski klasik.

IMDB: 8.7

 

“Tvoj film po izboru”

Pošto ste, kao i svaki normalni čitatelj Sprdexa, došavši do kraja drugog dijela ove liste filmova ostali zatečeni činjenicom što nema vašeg omiljenog filma o Drugom svjetskom ratu, ovo je pravo mjesto za vas. Umjesto napada u komentarima, lijepo zamislite da upravo na ovom mjestu stoji Engleski pacijent kojeg ste gledali sa djevojkom sve dok jadnica na pola filma nije izdahnula od dosade, ili, pak, Mandolina kapetana Cornelija nakon kojeg vas je djevojka ostavila pod izgovorom da nije lezbijka. Tko zna, možda ste zadojeni desničar i mazohist, pa ste se nadali da ćete na ovoj listi ugledati Četverored, remek djelo Jakova Sedlara nakon kojeg se kamera u rukama ovog redatelja prestala klasificirati kao rekvizit, a počela kao oružje . Uglavnom, zamislite film po želji i stavite ga ovdje. Iskreno se nadam da film koji ste zamislili nije Pearl Harbor. Sve i da je, ne mogu vam ništa loše poželjeti, život vas je već dovoljno kaznio.

IMDB ocjena: 10,00

Bonus:

„Band Of Brothers“ (2001.)

Da ne se bi osjećali prevareni i zakinuti zbog samo 9 filmova na listi od 10, dodat ću naslov koji će ostati vječni klasik u svijetu WW2 filmova (a bogami i gay pornića) – „Združena braća“. U 10 epizoda serija prati satniju E (Easy) koji su bili dio 506. pukovnije padobranstva. Njihova priča počinje prvo u prikazu obuke i iščekivanja dana D, u kojem su bili zaduženi za iskakanje iz aviona u zaleđe Normandije da bi osigurali siguran put trupama koje se iskrcavaju na plaže. Nakon toga su prošli skoro cijelu Europu (Bastogne, Nizozemska, neuspješna operacija Market Garden) da bi kraj rata dočekali u Hitlerovom „Orlovom gnijezdu“ u Berlinu. Dosta slično kao moje apsolventsko putovanje, samo što je ono počelo sa tisuću mrtvih pijanih na plaži u Normandiji i onda širilo nered diljem Europe.

Vratimo se na film. Istinita priča o bratstvu koje se rađa u rovu, priča o običnim ljudima koji su učinili nevjerojatne stvari. Producenti Steven Spielberg (nema se para nakon Schindlerove liste, ma kakvi) i Tom Hanks su ostavili ton koji su pronašli snimajući vojnika Ryana i odlično ga primijenili u seriji, glumci su više manje izabrani zbog sličnosti sa stvarnim ljudima, dok su neki danas poznati (Michael Fassbender, James MacAvoy, Tom Hardy,…) odradili jedne od cameo uloga. Dobro, ajde, relativno poznati.

Geek dio: neke od misija u Call of Dutyu su rađene po događajima koje je prošla satnija E.

IMDB: 9.5

Razveseli nas klikom:

0 comments