[FILMSKI DVOBOJ] “Olympus Has Fallen” vs. “White House Down”

Ne znamo kako će se filmovi svidjeti vama, ali uvjereni smo da je Bashar Al- Assad oduševljen s oba filma. Barem prvom polovicom. Znamo kako završavaju filmovi u kojima se takne Amere.

Ljeto je minulo, a mjesto skupih shootera i guma ispred lokalne diskoteke, vrijeme je da se opet pale torrenti. Naravno, ukoliko ste Roman Abramovič ili Bill Gates, uvijek možete posjtetiti neki Cineplexx, ali da imate para čisto sumnjamo da biste dangubili na Sprdexu i tražili savjet koji film da pogledate mjesto da snimate vlastiti pornić s propalom pjevačicom koja će sve učiniti da opet završi u top deset Narodnog radija.

Made in Croatia: od bijele kuće ostali su samo vanjski stupovi izrađeni od bračkog kamena. Kako smo sami sebe uvjerili...
Made in Croatia: od bijele kuće ostali su samo vanjski stupovi izrađeni od bračkog kamena. Kako smo sami sebe uvjerili…

I dok glavnina uredništva fantazira kako stvari koje rade s ovom stranicom imaju neki veći smisao od hvaljenja pijanoj lokalnoj srednjoškolki za zadimljenim šankom, na mene je spala dužnost da vas uputim u pokoji filmić. Dugo sam razmišljao hoću li početi s „tekućim hororima“ (ala „Sharknado“ ili „Megapiranha“) ili kvalitetnom listom (ala TOP 5 „Američki ninja“ filmova ili TOP 100 filmova Nicolasa Cagea) pa da ste zadovoljeni na duže vrijeme, pošto ionako vjerojatno ništa ne radite kao ni mi pa imate vremena. Na kraju nisam odabrao ništa od toga, čemu ovaj nepotrebni uvod ne znam ni sam. Krenimo već jednom.

Nakon punih 15 godina opet su smiješni Ameri (koji šaljivdžije) izbacili dva potpuno identična filma u istoj godini. Davne 1998. godine smo više bili posvećeni slavljenju bronce u Francuskoj te su naši stariji čitatelji zbog alkoholne amnezije, a mlađi zbog punjenja pelena, možda propustili primijetiti da smo imali „Armagedon“ s Bruceom Willisom, Ben A(ss)fleckom i Liv Tyler (Arwen <3), te „Duboki udar“ s Roberon Duvallom, Morganom Freemanom i Frodom, dva potpuno ista filma izašla u razmaku nekoliko mjeseci. Ove godine smiješni Ameri su nas opet odlučili počastiti. „Olympus has Fallen“ i „White House Down“, ista smiješna tema o napadu na Bijelu Kuću i (neuspjeli) pokušaj vraćanja akcijskih visokobudžetnih filmova na velika vrata.

„Olympus has fallen“

Antoine Fuqua se nakon kvalitenog početka karijere  („Training Day“, „Arthur“ te „Shooter“) kvalitetno počeo gubiti, prvo s „Brooklyn’s finest“ te sada s Olimpom. Staro pravilo iz 90-ih: „dobra glumačka ekipa, dobar film“ više jednostavno ne vrijedi. Gerard Butler, Aaron Eckhart i Morgan Freeman unatoč svojim glumačkim sposobnostima, jednostavno ne uspijevaju ovaj film učiniti gledljivim. Sama činjenica da 10 Korejanaca uspije pokoriti najbolje čuvanu kuću u svijetu sve govori. Mamama je pogled na Gerarda možda dovoljan da bi dale prolaznu ocjenu za ovako nešto, ali ne i ovom domaru.

IMDB ocjena: 6,5

Moja ocjena: 4,2

 „White House Down“

Što tek reći za „White House Down“? Duplo veći budžet (70 miljuna Olimpa naspram 150 Bijele kuće), a duplo veće smeće. S tim budžetom bi čak i Zdravko Mamić mogao poboljšati imidž, a Neven instalirati nove usne. Roland Emmerich opet pokazuje da je vrijeme kad je on snimao dobre filmove ostalo u devedesetima (Stargate, Independence Day) te da je vrijeme da se vrati u Njemačku učiti posao od majstora zanata Uwe Bolla. Još jedan pokušaj ex stripera Channinga Tatuma da postane nova akcijska zvijezda je neslavno propao (drži se štange, sinko), al bar je eye candy za usamljene tinejdžerice. Jamie Foxx  nastavlja razvodnjavati svoj status kvalitetnog glumca, dok je Maggie Gyllenhaal još odbojnija nego u Batmanu. Jedina svijetla točka ostaje vječni cooler James Woods. E da, pokušaj „twista“ na kraju je presmiješan.

Mini spoiler: 11-godišnja kćer Channinga Tatuma, dok svi ljudi okolo ginu u kiši metaka i eksplozijama, snima mobitelom i šalje na youtube snimke. Pametnome dosta.

IMDB ocjena: 6,4

Moja ocjena: 2,1

Razveseli nas klikom:

0 comments