SRAMOTA U IMOTSKOJ KRAJINI: Gastarbajter raspravu zaboravio zaključiti pričom kako bi to u Njemačkoj napravili

Nesretnik ipak nije bio najtipičniji gastarbajter jer je, navodno, u jednom pijanstvu prije par godina priznao da ga iz škole nisu izbacili jer je bio prohrvatski orijentiran već zbog činjenice što je imao sve jedinice. Ipak, on je to kasnije nijekao, a cijela priča ponovo je postala aktualna nakon posljednjih događaja.

Šok, tuga, nevjerica. Kišni dan u Lovreću, malenom gradiću kod Imotskog, samo pojačava tužni dojam zbog presedana, da ne kažemo skandala, koji već danima traje u cijelom kraju. Ne, nije napravljena svadba s manje od šesto izaslanika, ali skandal o kojem svi bruje nije ništa manji.

Nikola posljednjih godina ima problema sa sinom Ivicom koji je rekao da bi bio zadovoljan i sa Škodom, što je njegova oca stajalo zdravlja i ugleda u selu.
Nikola posljednjih godina ima problema sa sinom Ivicom koji je rekao da bi bio zadovoljan i sa Škodom, što je njegova oca stajalo zdravlja i ugleda u selu.

Naime, za vrijeme rutinskog dnevnog besposleno- zadrtog žvakanja svakodnevnih političkih problema u lokalnom kafiću, Nikola Rebić – Švabo, dugodišnji gastarbajter, raspravu nije zaključio s neizostavnom pričom kako bi to Njemci bolje riješili.

Nikola  Rebić koji je, kao i svi koji više od jedne nedjelje provedu u Njemačkoj, dobio nadimak Švabo te je, barem do nedjeljnog incidenta, bio sasvim tipičan gastarbajter.

– Ma najnormalniji, kunem vam se na kćer Mercedes i sina Rafaela! Bio sam trideset metara dalje od njega u crkvi i točno sam vidio da u lemozinu ubacuje sto kuna jer je, kao svaki pravi naš gastarbajter, digao novčanicu u zrak prije nego je ubacio – priča nam Antiša Pirić koji ne zna što se dogodilo kasnije.

Ni drugi ne mogu naći razlog ovoj sramoti. Posebno je iznenađena konobarica lokalnog caffe bara „Genscher“ koja tvrdi da je Švabo bio pravi Hrvat i katolik. – Ma tipični naš čovjek, kažen vam. Dnevno bi popio desetak pivi i dvadesetak rakija, a bilo bi dana kada bi i pretjerao s pićem. Ali nikada nije završio priču a da nije rekao kako bi Njemci postupili.

Koji su razlozi ovog nesretnika da u priču ne ubaci svetu zemlju Njemačku, nije poznato. Nikola je, kao svaki pravi gastarbajter, smatrao da su ga godine na skeli u Berlinu učinile pametnijim od bilo koga u Hrvatskoj. U Njemačku je otišao 1980. godine kada je izbačen zbog loših ocjena iz školi. U selo se vratio krajem ljeta 1995. godine i od tada u svakoj situaciji objašnjavao je kako se što radi u Njemačkoj.

Do izjave nesretnika nismo uspjeli doći. Odbio nas je dobacivši da u Njemačkoj novinari imaju poštovanja prema ljudima, a po selu su već počele priče kako je poludio. Neki su išli toliko daleko, te tvrde da je onaj jedan glas protiv na referendumu upravo Nikolin, a ne, kako su do sada smatralo, ubačeni glas nekog udbaša s namjerom da posvađa selo.

Razveseli nas klikom:

0 comments