Ukidanje podrške za Windows XP do temelja uzdrmalo državne tvrtke: ”Solitaire na sedmici je mnogo teži”

Ukidanje podrške za XP pogodio je brojne državne tvrtke i ustanove. S jednom iznimkom. iz uprave Hrvatskih voda dobili smo priopćenje kako su se oni već ranije spremili na ovakav scenarij te su odlučili napraviti sve da ga izbjegnu, stoga se nikada nisu ni makli s Windowsa 98.

Vijest iz Microsofta o ukidanju podrške za Windows XP bolno je odjeknula diljem hrvatskih javnih tvrtki. Iako su u Microsoftu posebno naglasili da se ispričavaju: „somalskoj obalnoj straži, inžinjerima pakistanskih željeznica, te svim tvrtkama u vlasništvu Republike Hrvatske“, mala je to bila utjeha za stotine tisuća djelatnika javnog sektora koje je ova odluka pogodila više nego ukidanje regresa.

Pesimistične procjene govore da će zbog činjenice da više neće imati fliper na kompjuterima, djelatnici državnih firmi 40% više ići na bolovanja jer neće imati što raditi na radnom mjestu
Pesimistične procjene govore da će zbog činjenice da više neće imati fliper na kompjuterima, djelatnici državnih firmi 40% više ići na bolovanja jer neće imati što raditi na radnom mjestu

– Što da vam kažem, Windows XP koristim od prvog dana kad smo ga instalirali u firmi i u ove dvije godine zaista sam se navikla na njega- ogorčena je Miranda Bikić, djelatnica HEP-ove poslovnice u Glini koja je nezadovoljna novom Windows 7-icom, ali priznaje da se jednako žalila i prije dvije godine kada su joj micali dobri stari Windows 3.1

Miranda nije izoliran slučaj. Diljem državnih tvrtki i državne uprave službenici se žale na Microsoftovo ukidanje podrške za XP. Kažu, na novim Windowsima Solitare je znatno teži, a nema ni flipera.

-Što da vam kažem, u firmi sam od 2000. godine i do dana današnjeg nitko nije oborio moj rekord na fliperu. Sad se preko noći sve promijenilo – očajan je Milan Prekovezović, savjetnik generalnog managera Agencije za razvoj novih tehnologija HŽ-a.

Osim državnih firmi, prijelaz na supermodernu tehnologiju iz 21. stoljeća pogodio je i hrvatske stranke, pogotovo stranačke ogranke u manjim mjestima. Tako su, primjerice, zbog nesnalaženja u novom operativnom sustavu HDZ-ovci iz jednog dalmatinskog sela jučer ustaške pjesme trebali puštati na kazetofon.

U SDP-u su za loše snalaženje u novom operativnom sustavu okrivili bivšu vlast, dok su iz HSP-a rekli kako se gnušaju od korištenja engleskih riječi, te da oni svejedno od operativnih akcija priznaju jedino Prozor ’42 kada je ustaška satnija razbila jednu partizansku jedinicu kod Prozora u Bosni.

 

 

 

Razveseli nas klikom:

0 comments