Dućanu u ruskom Novosibirsku prijeti zatvaranje jedne police ako ne bude više mogao uvoziti hrvatske proizvode

Sankcije Europske Unije prema Rusiji imat će dalekosežne posljedice u životu ove zemlje, a svakog dana javljaju se novi problemi. Posljednji slučaj dolazi iz dalekog Novosibirska gdje vlasnik malog obiteljskog dućana “Oktobar” ima problem s popunjavanjem jedne police jednom kad mu nestane zalihe proizvoda iz Hrvatske. Posebni problem, kaže nesretni vlasnik, je taj što se polica nalazi točno na sredini samoposluge velike četrdeset i pet kvadrata.

“Polica između dječjih pelena i šampona još od otvaranja 1996. godine bila je rezervirana za proizvode iz Hrvatske, a sada mi se zbog sankcija Europske Unije pojavio neočekivani problem i to baš kada sam mislio razbiti zid prema skladištu da bih stavio još jedan frižider sa salamom“, kaže vlasnik Juraj Potemkin koji će zbog embarga hrvatskih proizvoda do daljnjega odgoditi širenje dućana, a za sada nema ništa ni od zapošljavanja jednog dodatnog radnika.

Osim vlasnika dućana, izostanak hrvatskih proizvoda na tržištu grada Novosibirska, smatraju tamošnji stručnjaci, uvelike će utjecati i na javno zdravstvo. Naime, izostankom Bajadere, Grijota i Franckove kave otvara se pitanje čime će ruski pacijenti zahvaljivati medicinskim sestrama što su ih uvalile preko reda. Neformalno saznajemo da se ruski ministar zdravstva ovih dana nekoliko puta sastao sa kineskom delegacijom. Kinezi su, navodno, spremni uskočiti na to tržište i svojim proizvodima opskrbljivati dućane u neposrednoj blizini bolnica.  Ipak, ostaje pitanje kako će same medicinske sestre primiti jeftine kineske kopije.

U svakom slučaju, ostaje za vidjeti kako će se stvari razvijati, ali nesumnjivo će izostanak svih sedam proizvoda iz Hrvatske izazvati velike potrese u ruskom društvu.

Vlasnik dućana s početka priče za sada će, kaže, policu ispuniti tjesteninom iz Mongolije sve u nadi da će Putin ipak pristati na sve uvjete Europske unije pa da će uskoro svojim kupcima opet moći ponosno pružiti podravsku Vegetu.

Ideju za tekst nam je poslao naš stari znanac Davor Bobanac. Eto i rimuje se. Pošalji nam i ti svoj prijedlog vijesti ili svoju vijest.

Razveseli nas klikom:

0 comments