Zbog poreza na štednju svako dijete iznad tri godine od Nove godine morati će prijaviti kasicu prasicu

Od nove godine, osim novca, oporezivat će se i druge vrste štednje kao što su štednja živaca, glasa, cigareta, struje i svega što u konačnici može dovesti do smanjenja potrošnje novca na tržištu.

Nakon što je potpredsjednik Vlade, Branko Grčić, danas najavio uvođenje poreza na štednju od 1.1.2015. godine svih dvadeset i sedam  Hrvata koji imaju nekakvu štednju na banci s pravom se naljutilo.

Da stvar bude gora, u Vladi su svjesni da Hrvati ne štede samo na banci pa su odlučili stati na kraj štednji na crno. Tako će već na jesen, stoji u priopćenju na web stranicama Ministarstva financija, svako kućanstvo morati prijaviti sve „čarape, madrace, te ostala tradicionalna mjesta gdje Hrvati generacijama štede bez znanja centralne vlasti“.

Osim toga, ministarstvo će oporeziti apsolutno svaku štednju. Provjeravat će se koliko se štedi na Cedeviti jer, prema nekim izračunima, prodaja ovog napitka opada zbog činjenice što sve više roditelja Cedevitu djeci dodatno vodni što se, naravno, odražava i na državni proračun. Na posebnom udaru biti će i domaćice koje tradicionalno štede struju perući robu navečer, kada je jeftinija tarifa. Od Nove Godine, kaže Grčić, toga više nema, već će domaćice robu morati stavljati prati onoga trenutka kada im se napuni košara “bilo to u ponoć ili u podne”.

– Naši štedni inspektori ići će na teren već od jeseni i hvatati štediše. Primjerice, ako vas uhvati da ne želite dati cigaretu, a u kutiji ih imate više od tri, to će se tretirati kao štednja i biti primjereno naplaćeno – upoznaje nas s novim zakonom glasnogovornica Ministarstva financija koja priznaje da još nemaju razrađen plan za apsolutno svaku situaciju gdje se može nešto uštedjeti. – Ne znamo što ćemo s ljudima koji štede, primjerice, vrijeme ne čitajući ovakve ružno dizajnirane portale, ali svakako ćemo naći rješenje – kritična je glasnogovornica prema portalu Sprdex.com

Ipak, najviše bi novi udar iz Vlade mogli osjetiti najmlađi. Tako će od Nove godine djeca iznad pet godina starosti trebati prijaviti svaku kasicu prasicu od čega će postotak pripasti državnom proračunu.

– Ipak, prema najmlađima ćemo biti blagi. Taj porez na kasice prasice biti će simboličan, te neće iznositi preko 70 posto ukupne štednje – pomirljivo će glasnogovornica Ministarstva financija Marija Prekovezović.

Razveseli nas klikom:

0 comments