Pomoć iz Japana: Zamijenili Milanovića tamagotchijem, usporen pad BDP-a

Zagreb je ovaj vikend posjetila Japanska delegacija iz Kyota. Nakon susreta s premijerom Milanovićem, članovi delegacije iznijeli su zanimljiva razmatranja i ponudili neka zanimljiva rješenja.

“Znate, ideja da vaš novi model robota “Milano-Vichi” pokušate staviti na mjesto premijera vrlo je hrabra, ali vaša tehnologija još nije dovoljno razvijena.” – rekao nam je dr. Kogato Zayebati sa instituta u Kyotu.  ”Vidite, nije dovoljno da je robot fizički stabilan i da zna izgovarati par naučenih rečenica. Morate bar malo poraditi na osobnosti, osnovnim emocijama, empatiji. To kod nas već imaju  i tosteri. Ovaj vaš model izuzetno je antipatičan i iritantan. To nije dobro za posao.” – obazrivo upozorava gost iz Japana. ”Zato smo ga zamijenili tamagotchijem.”

Već nakon prvog dana tamagotchija na novom radnom mjestu, uočeni su pozitivni pomaci. Pad BDP-a smanjen je za punih 35%. Kako je Japanskim savjetnicima to uspjelo?

“Nije bilo teško. Pošto niste imali dovoljno novca, vašeg tamagotchija uopće nismo programirali, odnosno programirali smo ga da ne radi ništa. Tamagotchi je u danim okolnostima optimalno rješenje: uklapa se u vaš budžet, zrači razumijevanjem, ne priča gluposti po televiziji i nije sposoban napraviti veću štetu. Isto tako, nijedan naš tamagotchi neće postaviti Linića za ministra financija ili Baldasara za gradonačelnika, jer zna da bi istog trena završio u starom željezu. “

Da li novi premijer ima u bazi podataka određena potrebna znanja?
“Naravno, ima ugrađene osnove. Ovaj Vaš robot pokušao je s nama razgovarati o ekonomiji i gospodarstvu, što je bilo vrlo zabavno. Kod nas u Japanu, kad učenik u 2. osnovne priča o ekonomiji i tehnologiji na takvoj razini, roditelji to odmah riješe katanom da sačuvaju obiteljsku čast.” – kaže Kogato.

Je li delegacija na susretu uočila i nešto pozitivno?
“Ne želimo suditi prestrogo. Zato naglašavam da je ovo ipak određeni napredak u odnosu na vaš prvi model iz 90-tih. Mislim da se zvao “Tuji-Mano”, i moram reći da je bilo strašno na što je to ličilo. Jedna naša firma je čak zbog jeftine izvedbe izbacila na japansko tržište par imitacija koje su prošle jako loše. Zašto? Pa djeca su ga se plašila jer su navikla na manje uznemirujuće robote, recimo Godzillu i slično. Najgore je što je stalno škrgutao zubima pa bi se zbog vibracija pokvario u mjesec dana.
Ovaj vaš zadnji model doduše izgleda malo stabilnije, ali još uvijek je daleko od normalnog modela kojega možete prestaviti svjetskom tržištu. Vidjet ćemo se ponovo 2078.” – zaključio je razgovor gost iz Japana.

autor: John BlennonJavi se i ti sa svojim člankom ili idejom.

Razveseli nas klikom:

0 comments