Učenica petog razreda tvrdi da je Kolindina biografija plagijat njenog sastavka iz hrvatskog

Teuta M. (11), učenica petog razreda Osnovne Škole Ivan Pavao Drugi iz Zadra tvrdi da je (auto)biografija prve hrvatske predsjednice ništa drugo doli malo prepravljen njen sastavak iz devetog mjeseca na temu „Opet je zazvonilo školsko zvono“.

„U školi smo baš jutros učili o bajkama pa nam je učiteljica rekla da svi pronađemo i naučimo neku hrvatsku bajku. Kada sam upisala „najljepše hrvatske bajke“ u google izbacilo mi ih je nekoliko. Jedna se zvala „Grčićev plan za spas gospodarstva“, druga se zvala „Dolaze strani investitori“, ali nekako mi se najviše svidjela treća: „HDZ-ov predizborni program za pošteniju Hrvatsku“ pa sam kliknula na to. Malo sam gledala što ima kad mi se sa strane pojavilo da pročitam biografiju nove hrvatske predsjednice“, prepričava zbunjena Teuta koja je, vođena dječjom znatiželjom, krenula čitati.

„Kada sam pročitala: „Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba“ odmah me podsjetilo na moj sastavak sa početka školske godine samo što sam ja umjesto „Odrasla sam“ napisala „Ljeto sam provela““, prepričava Teuta kojoj su se i drugi dijelovi teksta slagali sa njenim sastavkom iz kojeg je dobila tri.

„Ne znam, učiteljica mi je rekla da mi je sastavak pun klišeja, nemaštovitih opisa i poredbi za nekog desetgodišnjaka“, sjeća se Teuta.

Pokušali smo doći do izjave predsjednice Grabar Kitarović, ali je teško uhvatiti između gledanja zlaćanog neba na zalasku, citiranja Dmitrija Demetera, blagoslivanja Pantovčaka i posjeta šatorašima.

„Naravno da moja biografija nije plagijat. O svemu ostalome pitajte Milijana Brkića, on je bio zadužen za pisanje biografije“, kratko je prokomentirala predsjednica nakon što smo je nakratko uhvatili za razgovor.

Razveseli nas klikom:

0 comments