Iz HT-a otkrili razlog kolapsa mreže: Mamić je Čačiću slao PDF s popisom igrača Dinama koje do Eura očekuje u reprezentaciji

Više od 900.000 Hrvata ostalo je rano jutros bez pristupa internetu i mobilnim mrežama nakon što se potpuno urušila infrastruktura Hrvatskog telekoma. Situacija je dodatno eskalirala u ranim popodnevnim satima kad je zbog nemogućnosti pristupa internetu zatvorena i Zagrebačka burza čime se broj oštećenih građana popeo na 900.001.

– Naši najbolji stručnjaci intenzivno rade u nekoj normalnoj državi u zapadne Europe, a mediokriteti koji su ostali tu pokušavaju pronaći rješenje za problem koji su vrlo vjerojatno sami stvorili. Očekujemo da bi mreža mogla profunkcionirati do 10:30 – glasilo je šturo, ali iznenađujuće iskreno priopćenje koje su iz PR službe Hrvatskog telekoma rano jutros mailom poslali medijima koji ga nisu mogli pročitati jer koriste mrežu HT-a.

Iako je kvar trebao biti popravljen do 10:30, smetnje su otklonjene tek nešto iza 14 sati, a prvi sretnik koji je uključen u mrežu bio je izvjesni Ivica Laptalo iz Dubrovnika koji je točno u 14:04 minute primio poruku da će ga u 14:10 isključiti s mreže zbog neplaćenih dugovanja.

U popodnevnim satima iz Hrvatskog telekoma priznali su kako je kvar na mreži bio mnogo gori od bilo čega s čim su se do sada susreli, a podsjetimo da je riječ o tvrtki koja vam omogućava prijenose utakmica uz komentar Ivice Blažička.

– Naši inženjeri nikad nešto ovakvo nisu vidjeli. Prvo smo posumnjali na DDoS napad, jednostavno nije bilo drugog objašnjenja za terabajte podataka koji su u sekundi zagušili našu infrastrukturu – izjavio je za Sprdex jedan zaposlenik HT-a koji je nastavio.

– No, onda smo primijetili nešto čudno. Izvor napada locirali smo na domeni dinamo-zagreb.hr gdje je s adrese tata@dinamo-zagreb-hr na adresu [email protected] poslan PDF još uvijek neutvrđene veličine – šokiran je bio naš sugovornik.

Prema prvim informacijama, u PDF koji je nakon 12 sati tek djelomično poslan, nalazio se popis igrača Dinama koje Zdravko Mamić očekuje u reprezentaciji do Europskog prvenstva.

HT-ovu mrežu i 900.001 korisnika spasio je, naime, sam Zdravko Mamić koji je nešto iza 16 sati prekinuo slanje dokumenta jer mu je Luka Modrić javio da ne može na bankomat.

Razveseli nas klikom:

0 comments