Američki kemičari otkrili broncu zlatnog sjaja

Ovim otkrićem konačno je potvrđeno ono što hrvatski sportaši i sportski novinari znaju već preko 20 godina.

WASHINGTON – Odlične vijesti stižu iz SAD-a! Tim znanstvenika s vošingtonskog Sveučilišta u radu objavljenom u znanstvenom časopisu ”Chemistry and Nationalism” prezentirao je rezultate trogodišnjeg istraživanja o plemenitim metalima. Iako čitavo istraživanje vrvi nevjerojatnim nalazima znanstvenici ističu kako su definitivno najponosniji na činjenicu što su prvi u svijetu uspjeli dokazati kako bronca može imati zlatni sjaj.

– Nije zgodno da sve zasluge pripisujemo sebi. Ako ćemo biti pošteni, Bruno Kovačević o bronci zlatnog sjaja govori već godinama. Zapravo, ne mogu se sjetiti je li Ivica Kostelić ikada osvojio broncu brončanog sjaja. O rukometašima da i ne govorim. Znate, upravo sam od njih i dobio ideju za istraživanje. Prije 7-8 godina odlikovan sam Redom Danice hrvatske za izniman doprinos znanosti i otišao sam u ured tadašnjeg predsjednika Josipovića po svojih 150kn nagrade. Tu su bili i rukometaši koji su dijelili svojih 800 tisuća kuna, ja sam im se javio, pogledao medalje i rekao bravo momci, još jedno zlato, čestitam! Oni su me gledali u čudu i rekli kako je medalja brončana. Malo je reći da sam bio šokiran – govori Matej Pejaković, hrvatski kemičar koji je sa 150kn nagrade uplatio kladionicu i dobitak iskoristio za jednosmjernu kartu do Amerike.

Netom nakon dolaska u SAD naš kemičar gledao je Olimpijske igre sa svojim američkim kolegama. Jedna američka atletičarka trčala je 400 metara s preponama i uvjerljivo vodila no onda je izvrnula gležanj i završila na trećem mjestu.

– O, pa nema štete. Znači bronca sa zlatnim sjajem – prepričava povod trogodišnjem istraživanju Matej.

– Oni su me gledali u čudu. Uopće nisu znali da u slučajevima kad: se netko u ekipi ozlijedi, u ekipi ima dosta mladih igrača, starih igrača, je netko iz ekipe bio na operaciji, je došlo do sudačke pogreške ili ako komentator nabroji barem tri problema koje je sportaš imao – da svaka medalja automatski dobije zlatni sjaj. Znate, ti znanstvenici su takvi ljudi, rekli su da ne žele vjerovati u bapske priče bez ikakvog pokrića i nije bilo druge nego da im pred nos stavim dokaze – ponosno zaključuje dr. Pejaković koji će za ovo otkriće dobiti brončani Orden Nikole Tesle, ali zlatnog sjaja jer je jedan od članova njegova tima usred istraživanja deportiran natrag u Indiju.

Razveseli nas klikom:

0 comments