HERCEGOVINA ZAVIJENA U CRNO Gastarbajter se nakon 30 godina rada u Njemačkoj u selo vratio sa Škodom

Šok, tuga i nevjerica ovih dana proširili su se Hercegovinom, a vijest je toliko tragična, šale se mještani, da bi bilo potrebno deset Andrija Jaraka da se dočara sva tuga i žalost.

„Ja imam devedeset godina i svačega sam se u životu nagledao i doživio. Bilo je tu svega, svećenika koji su tvrdili da crkva treba biti skromna i siromašna, pireva sa manje od 5000 uzvanika, pa evo čak sam u poodmakloj dobi doživio da se i Papa uroti protiv nas. Ali ovo…“, traži riječi Marko Podrug (90) iz Međugorja koji ni sam ne zna što je snašlo njegovog prijatelja i poznanika.

Naime, sedamdesetogodišnji Ivan Ban prije nekoliko dana u Posušje se vratio iz Njemačke u kojoj je proveo posljednjih 30 godina. Ali, za razliku od drugih, umjesto s Mercedesom Ivan se, iz još neutvrđenih razloga, kući vratio, da oprostite, sa Škodom Fabiom.

„Znali smo da dolazi, a kad se u prilazu pojavila Škoda svi smo se nasmijali i komentirali da je baš lijepo što je svom četverogodišnjem sinu poslao autić da se malo uči voziti. Šokirali smo se kad je stric izašao iz auta“, prepričava nećak Matija koji je uvijek mislio da je stric malo čudan, ali da u trideset godina rada u Njemačkoj neće doći do Mercedesa ipak nije mogao zamisliti.

Do izjave spornog gastarbajtera nismo uspjeli doći, ali susjedi, mještani i prijatelji sada se kunu da je Ivan oduvijek bio čudan.

„Ivan vam je, kao i većina nas, početkom osamdesetih u Njemačku otišao trbuhom za kruhom. Ali, za razliku od nas ostalih, on devedesetih nije govorio da je u Njemačku otišao zbog neslaganja s jugoslavenskim režimom i jer je mislio previše hrvatski, nego je i dalje tvrdio da je otišao u potrazi za boljim životom. Eto, to vam je Ivan Ban, pa ako vam to nije dovoljno da čovjek nije svoj onda mu pogledajte kuću. Jednokatnica. Dovršena, ožbukana, umjesto da, kao sav normalan svijet, na krovu ostavi skele za nova dva kata i nikad ih ne napravi“, zgrožen je jedan poznanik koji je želio ostati anoniman.

Sviđa ti se što radimo? Lajkaj Sprdex na Facebooku.

Razveseli nas klikom:

0 comments