Konzumov radnik zamišljao da i on štrajka

“Mi smo konzumisti, a ne komunisti” vikali su radnici svjesni gluposti koju je njihov kolega napravio.

Ako se iskaže preživljavanjem 12-satnih smjena u rudniku i maleni Mugombo iz Zimbabvea jednom bi mogao postati državljaninom Konzumistana

KONZUMISTAN – Bolesna i pokvarena mašta danas je gotovo stajala posla vozača viličara u jednom Konzumovu skladištu na teritoriju Konzumistana, neovisne države koja se prostire širom Hrvatske. Iskrcavši jedan kamion robe, a čekajući drugi, Ratko Milić (28) je malo zasjeo u udobnost sjedala svog viličara. Je li odspavao ili je samo budan sanjao, kaže, ni sam ne zna. U kojem su se točno trenutku u njegovoj glavi pojavile besmislice o boljoj plaći i lagodnijem životu, ne zna ili ne želi reći, sasvim svejedno.

„Znam da sam pogriješio, što da kažem“ počinje Ratko svoju ispovijed. „Čitao sam novine o ovom, kako se ono zove, štrajku. Da štrajku, to je ono kada se ljudi bore za, čekajte sjetit ću se… Aha, za bolje radne uvjete. Ma čitao sam o tome i u idućem momentu, ni sam ne znam kako, zamišljao sam se ispred poslovnice kako držim transparent i vičem nešto o boljoj plaći i kraćem radnom tjednu. Čujete me, da o boljoj plaći. Kao da postoji nešto iznad 2800 kuna. Haha“ svjestan je utopizma svoje ideje revolucionar Ratko.

Kakve je to filmove gledao Ratko, nismo uspjeli ustanoviti, a možda i ne želimo znati. Osim veće plaće, Ratko je sanjao i  neradne vikende, pauzu za ručak na kojoj stvarno ima novca za kupiti ručak pa čak i plaćenim prekovremenima. Nakon što se trgnuo iz sna, kolege su primijetile njegov smješak i zezali ga da je jamačno sanjao novu blagajnicu Mariju čiji izgled još nije nepovratno uništen osmosatnim stajanjem na nogama. Uplašen da šala ne dođe do njegove žene, Ratko je odlučio priznati istinu.

„Prvo sam u čudu slušao o čemu on to priča. Kada sam shvatio molio sam ga da prestane. „Šuti Ratko mogu te čuti“ ponavljao sam mu gledajući oko sebe. Rekao sam mu, naravno, da priča gluposti. Pa svatko zna da ne postoji broj iznad 2 800. Postoji samo ako brojite unazad, u minus“ objašnjava nam Miro Marić pokazujući nam izvadak bankovni račun koji je 6500 kuna u minusu.

Ratko je o svom snu pričao još nekim kolegama pa ne treba čuditi da je, naposljetku, ipak suspendiran te je iz Konzumistana deportiran u Hrvatsku i sada dane provodi razmišljajući u kojem mu je govnu bilo bolje.

Razveseli nas klikom:

0 comments