Pošast Clickbaita ili NEĆETE vjerovati što se krije u ovom članku!

Sad kad ste kliknuli i mogu platiti svoju četvrtinu stanarine prijeđimo na prilog.

Jednom davno postojale su novine i u njima su postojali naslovi. Na primjer: “Potonuo Titanik”, “Čovjek sletio na Mjesec” i “Umro je drug Tito”. Da se to dogodilo danas pisalo bi: “OVO MORATE POGLEDATI!”, “OVO MORATE POGLEDATI!” i “OVO OBAVEZNO MORATE POGLEDATI!” To se zove clickbait; hrv.: mišomamac; klikoješka.

Dobro, pretjerujem. Te priče su zanimljive i vjerojatno bi i danas dobile pravi naslov. Nećete vjerovati gdje je jedan tip iz Amerike upravo sletio. Clickbait je više kao današnja verzija nasumičnog punjenja novina slovima. Ekvivalent lupanja glavom po tipkovnici dok ne napunite stranicu.

lupanje
JOŠ! SAMO! JEDAN! PARAGRAF!

Ako imate portal na kojem dnevno objavljujete, a, eto, baš danas ste cijeli dan šmrkali loš kokain s osrednjih prostitutki (nema nešto para u portalima) i niste napisali ništa, jedino što vam preostaje je naći nešto na netu. Bilo što. Stvarno, bilo kakav komad teksta, video ili sliku. Stvari poput “kriterija” i “profesionalnosti” u današnjim novinama bi spadale u kategoriju “Nećete vjerovati što je nekad postojalo”.

Vi, kao pametan čitatelj Sprdexa, ćete se pitati zašto bi netko to pogledao? Strašno pametan, a kliknuli ste na ovo.

Priznaj, jače je od tebe. Od svih nas. Nisi napravljen od čelika pa da odoliš samo jednom kliku koji će ti omogućiti da pogledaš NEVJEROJATNU SNIMKU na kojoj nećeš moći vjerovati što se dogodilo kad je Monika Mamić pokušala prijeći cestu.

njumen
Ništa. Nije se dogodilo ništa. Nema ni Monike Mamić. Nema ničega, prevaren si. A sad pliz budi dobar, klikni na reklamu ispod i dođi nam opet kad objavimo ovu istu sliku uz naslov: SLIKA KOJA JE PODIJELILA INTERNET Neki na njoj vide 20 znakova za pješački prijelaz, a neki 50. P.S. Ja vidim aferu u Hrvatskim cestama, čemu ovoliko znakova za jedan pješački? Tko se obogatio, TKO???

Clickbait je gori od droge, on je loša veza iz mladosti, koncert U2-a. Bez obzira što ti je svaki put donio samo razočaranja, iz nekog razloga ćeš se vratiti po još.

Još bolje je ako se naslov ne vidi do kraja (“EKSKLUZIVNO! Pogledajte što se upravo događa kod Vi…”) tako da ljudi iz, recimo Vira, Virovitice i Vinkovaca odmah kliknu samo da bi doznali da se kod Viktorije Đonlić ne događa ništa. Ne, stvarno. Ništa.

Sad se to vjerojatno radi automatski. Nekakav program na serveru u Indiji ima set od 10 različitih verzija naslova i samo ga dodaje nasumičnim linkovima na netu, kao digitalna verzija onih 100 majmuna što tipkaju na 100 pisaćih mašina, samo što se u ovom slučaju sve objavljuje.

Monkey-typing
“Što je? Ne sviđa ti se usporedba, a klikaš na clickbait članke. Tko je onda majmun?”

Ipak, za one clickbaite koji vas odvedu na drugu stranicu s tim istim naslovom na koju opet morate kliknuti da bi došli do sadržaja postoji posebno mjesto u Paklu. Volim zamišljati sobu s 1000 vrata i na svakima piše “DA SAMO ZNATE ŠTO SE NALAZI IZA OVIH VRATA!!!”. Tako, sljedeći put kad vidite naslov poput ovog samo skrolajte dalje.

Osim onih na Sprdexu, naravno, na njih uvijek kliknite. A NIKAD NEĆETE POGODITI ŠTO ĆE SE TEK DOGODITI AKO ŠERATE!!!!

Razveseli nas klikom:

0 comments