Milozvuci Balkana: najgore pjesme koje je ljudska mašta smislila

Sastaviti najgoru listu pjesama s ovih prostora teže je i nezahvalnije nego biti lijeva oporba HDZ-u u Dalmatinskoj zagori, ali to ne znači da ne treba pokušati. U svakom slučaju, valja još jednom napomenuti da lista nije ni blizu kompletna, neki veliki asovi besramno su izostavljeni i slobodni ste nas na to uputiti u komentarima ali smo naprosto morali sačuvati barem zrno mozga koji je nakon desetminutne izloženosti ovim nedjelima počeo nestajati brže nego pečenje u šatoru.

Nakon četiri-pet sati svjesnog slušanja najgoreg što je Balkan dao nakon Vojislava Šešelja, glazbeni PTSP nam ne gine, a vi ovaj članak čitajte s debelim pauzama jer vam u protivnom ne možemo garantirati da ćete ostati zdravi.

NAPOMENA: Pripreme za ono što slijedi možete obaviti dvosatnim izlaganjem CMC-u.

Gordana Lana Adamov – Vanzemaljac

I dok svijet, pod kojim mislimo Zapadnu Europu i SAD, problematizira o tome postoji li izvanzemaljski život i kako se ponašati u slučaju prvog kontakta, na Balkanu se već s vanzemaljcima ljubuje. Što je odlično i teško zamislivo, s obzirom da je na Balkanu uvijek popularno pljucati i pucati po zemljacima druge narodnosti pa se bojimo iti pomisliti kako bi se tek ovdje proveli vanzemaljci.

Autorica ovog hita je Gordana Lana Adamov o kojoj ni google puno ne zna. Jedino gore od riječi i ritma ove pjesme je video spot koji započinje najboljom-najgorom početnom scenom u povijesti u kojoj se iza zemaljske kugle pojavljuje astronaut (ili vanzemaljac) s harmonikom. Ni ostatak spota nije ništa bolji.

Razina terora: “Dal’ mi se samo snilo, il se sinoć stvarno zbilo, došlo momče iz svemira, da me mazi da me dira”

Sandokan MC – Bomba

Lista najgoreg balkanskog smeća bez predstavnika srpskog radikalnog nacionalizma zamisliva je kao Thompsonov koncert bez ustaške ikonografije. Dakle, potpuno nemoguće, a ako se dogodi onda to znači da netko nije dobro radio svoj posao.

MC Sandokan je badass gangsta lik kojemu je, osim stavova, i odjeća ostala daleko u devedesetima kada su, sjetit će se stariji, obavezni odjevni predmet svakog kvartovđije koji iti malo drži do sebe bile EUROSPORT trenerke. MC Sandokan, nažalost, nema Eurosport trenerku, ali ova koju nosi praktički je jednako ružna, ako ne i ružnija. Dodatnu dramu cijeloj ovoj gangsta priči daju dva, jasno, zamaskirana statista koji uredno drže zastavu Srpske radikalne stranke, kao i pištolj kojim Sandokan maše što je pomalo glupo jer u pjesmi prijeti bacanjem bombe. Jebiga, bombu je teško nabaviti, a pištolj se ne rimuje ni sa čim. Dojam opasnog mamojebača pomalo kvari stariji čovjek koji se našao s unučadi šetati baš u vrijeme kad najzajebaniji tip na Balkanu snima spot. Ali, što ćete, i gangsteri imaju poštovanje prema starijima.

Najgori stih nije moguće izdvojiti, a kada poslušate znat ćete i zašto.

Zoka Bosanac – Pištolj i Bosanac

Što misliti o pjesmi koja kaže:”Čujem da ti bivši momak ne da mira/čujem da te zivka, prijeti i nervira/neka tvoja duša i srce budu spokojni/on je danas, mila, pokojni”. A to čak nije ni refren. Za razliku od Sandokana, Zoka pištolj koristi u puno romantičnije svrhe. Što su nekada bili viteški turniri i dvoboji, to su sada, prema Zoki Bosancu, berete i koltaši. Ali, ne, dok Sandokan priznaje da je zajeban i ogrezao u kriminal, Zoka je dobar “kao hljeb” sve dok mu netko ne pogleda dragu jer “pištolj tada sudi”. Ima čovjek tolerancije, mora mu se priznati. S obzirom da je čovjek ovakvog izgleda pronašao curu, jasno nam je zašto je pištoljem brani

Mašinka Lukić – Apollo 9

Da ne čujemo pjesmu, sama činjenica da netko tko se zove Mašinka pjeva pjesmu koja se zove Apollo 9 dovoljna je da uđe u listu najgorih pjesama. Pa dok Gordana Lana Adamov s početka naše liste pjeva o njenoj ljubavi s vanzemaljcom, Mašinka ima drugi problem. Njen Mile putuje Svemirom (kao da je moguće zamisliti astronauta koji se ne zove Mile), a ona ga čeka na ovdje na Zemlji (“Spavam jadna na drveni krevet, a moj Mile na Apollo 9”). Dok pjesma, s jedne strane, označava nesretnu ljubav dvoje Srba isped kojih se našao cijeli svemir, s druge strane postavlja i egzistencijalistička pitanja o svrhovitosti (i uopće mogućnosti) života u svemiru. To se možda najbolje očituje u stihu “Reci, Mile, Vasionski brate, ima li na Mjesecu salate”. Ipak, Mašinka nije obična kućanica koja čeka da se njen dragi vrati bilo s bojišta, bilo iz Njemačke ili iz Svemira. Mašinka ovom pjesmom otvara nove vidike, začetke feminizma, stavljajući se hrabro rame uz rame sa snažnijim spolom što se posebno očituje stihom “Napredno sam i ja dete, želim s tobom na planete”

U svakom slučaju, da nema harmonike, gole riječi ove pjesme mogle bi lako prevariti i natjerati čovjeka da misli kako se radi o filozofskom djelu.

Vladimir Daničić – Jedina si ti rođena za mene

A da nam je vidjeti i tu sretnicu! Dugo smo se mislili hoćemo li pjesmu ubaciti na ovu listu jer zaista ne možemo zamisliti da netko iole normalan može biti u stanju pogledati ovako nešto. Ipak, presudio je spot jer zaista ne možemo sebi dopustiti da tehno-narodnjak-rap u kojem glavni lik snima sebe dok se sapuna i pjeva ne bude na našoj listi. “Jedina si ti rođena za mene” je nešto najgore što ćete u životu vidjeti i čuti i sve što kasnije napišemo jednostavno neće biti dovoljno loše naspram ovoga. Tako da sa Vladimirom zaključujemo listu najgorih balkanskih pjesma, barem do neke nove liste.

Čestitamo ako ste došli do kraja članka. Uživajte uz Vladimira.

Razveseli nas klikom:

0 comments