Rimac objasnio tajnu izrade najbržeg automobila na svijetu: “Trebalo mi je nešto za pobjeći iz Hrvatske”

Mate Rimac na Ženevskom salonu automobila predstavio je novu perjanicu Rimac automobila – superbrzi Concept S. Njegov električni automobil snage 1000 kilovata proglašen je najbržim izloženim automobilom, a nakon osvajanja nagrade emotivni Rimac otvorio se novinarima Sprdexa.

Conceptom S posebno su oduševljeni brojni svjetski fizičari koji su smatrali kako prirodni zakoni ne dozvoljavaju brzinu veće od one Crnojinog odlaska iz Vlade
Conceptom S posebno su oduševljeni brojni svjetski fizičari koji su smatrali kako prirodni zakoni ne dozvoljavaju brzinu veće od one Crnojinog odlaska iz Vlade

– Ovo je veliki uspjeh čitavog tima. Otkrit ću vam jednu tajnu. Tvrtku Rimac otvorio sam u siječnju 2009. godine. U veljači nam je teretnim zrakoplovom ruske ratne mornarice dostavljen popis poreza koje smo dužni plaćati, a u ožujku su na vrata pokucali prvi inspektori. Sreća Božja, na vratima je bila tabla na kojoj je pisalo kako se tvrtka bavi proizvodnjom automobila pa su se samo nasmijali i vratili natrag u Zagreb misleći da su žrtva uredske spačke. No, dok sam zajedno s majkom gasio svjetla po uredima praveći se da u tvrtki nema nikoga, shvatio sam da ovako nećemo preživjeti. “Treba nam nešto brzo za bijeg” rekao sam majci i tako je nastao Concept One – izjavio je za Sprdex Mate.

– Za prve četiri godine složili smo automobil koji je bio dovoljan za bijeg od level 1 inspektora, ali kada se pročulo da tvrtka posluje s dobitkom, onda je krenuo pakao. Šef prodaje nam je pao kad je na uredskom aparatu kupio Snickers, a nije mu izdan račun, dok smo računovođu izgubili kad je zaradu od prve prodaje uložio u nove auspuhe umjesto u spomeničku rentu – nastavlja priču Mate koji je osjetio kako je samo pitanje vremena kad će i sam pasti u ruke državi.

– Koliko god mi bili brzi, inspektori su bili brži. Tada sam shvatio da mi treba sasvim novi automobil i rodio se Concept S. Najbrži električni automobil u povijesti. Radi se o istinskoj revoluciji. Za razliku od Hrvatske, automobil se kreće prema naprijed, a u idealnim uvjetima postiže ubrzanje od 0 do granice za 2,4 sekunde – s ponosom će Mate koji dodaje da mu samo nastavite slati zamolbe za novčanu pomoć u inbox jer je, naposljetku, zbog toga tvrtku i osnovao.

Razveseli nas klikom:

0 comments