TROGIRANIN ŽIVI KAO ŠEIK: Dalmatinac grije više od jedne prostorije

Već danima Trogirani svjedoče svojevrsnom čudu i raskoši kakva u njihovu gradu nije viđena od dolaska jahte Romana Abramoviča i privremenog ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Ajde s milim Bogom, toplo mi je samo kad im pogledam na kuću”, priča susjeda Jelica dok gleda prema dimnjaku Berišićevih iz kojeg po cijele dane suklja dim.

Po gradu se brzo proširila priča kako griju više od jedne prostorije.

“On je bio pomorac, ali nisu toliko bogati da žive ko šeici”, priča susjeda Zorka koja se iz prve ruke uvjerila kako obitelj Berišića Joze iz Trogira grije više od jedne prostorije.

“Evo kunem vam se unukovim poslom u Vodovodu, njima vam je i hodnik zagrijan. Čak im je i u WC-u radio radijator. A kažu mi da i spavaću zagriju pred spavanje da im nije led”, svjedoči susjeda ovom pravom dalmatinskom čudu.

Naime, pozanto je da je većina Dalmatinaca iz starijeg kamenog doba, osim stavova, zadržala i način grijanja. Većina ljudi griju se na drva te najčešće griju samo dnevni boravak u kojem borave. Drugi način grijanja je struja koja je skuplja od splitskog taksija pa se klime pale samo kad temperatura padne ispod temperature srca Željke Markić pa ukućanima zaprijeti smrt smrzavanjem.

Zbog toga ustajanje iz kreveta ili tuširanje prosječnom Dalmatincu predstavlja veći pothvat od otvaranja firme.

“Ajde, bogu dragom hvala, ako ne ništa, barem će mi ta hladnoća u kužini ubiti salmonelu”, smije se Zorka dok nosi piletinu iz Kauflanda što je na rasprodaji.

Razveseli nas klikom:

0 comments