SENZACIJA U ZADRU U velikoj akciji čišćenja plastike iz podmorja pronađena Maja Šuput

Ljeto je sve bliže, čak je i Gego dobio prve upite za gažu, a početak proljeća tradicionalno je vrijeme za čiščenje mora i podmorja.

Svijet je na pragu kataklizme bio kad se pročula vijest da se zapalio Sorajin džip lani, ali srećom ona nije bila u njemu. "Samo Sorajine usne sadrže dovoljno plastike da smog prekrije sunce na deset godina", upozoravali su tada stručnjaci
Svijet je na pragu kataklizme bio kad se pročula vijest da se zapalio Sorajin džip lani, ali srećom ona nije bila u njemu.
“Samo Sorajine usne sadrže dovoljno plastike da smog prekrije sunce na deset godina”, upozoravali su tada stručnjaci

“Treći i četvri mjesec tradicionalno vadimo smeće iz mora. Bude tu svega, evo baš smo jutros izvukli dvije tone azbesta, dva automobila i CD Vatre. Naravno, odmah smo sve ogradili po zakonu, zabranili ljudima da se približavaju i pozvali stručnjake. Naravno, prvo smo mi uklonili azbest i izvadili automobile”, priča za Sprdex Jurica Poklepović iz zadarskog komunalnog odjela za čistoću mora.

No, kaže, iz godine u godinu ima sve više plastike i to polagano izmiče kontroli.

“Lani smo iztvukli dvije tone raznih boca, ali to je ništa nasuprot ovoj godini. Jutros smo izvukli cijelu Maju Šuput”, govori za Sprdex jedan volonter.

Ovo je drugi najveći pronalazak velike količine plastike u jednom komadu još os 2012. godine kad je na jednoj plaži nedaleko Opatije iz mora izvučen Neven Ciganović.

“Ljudi moraju shvatiti da je ovo jedino more koje imamo te je bitno da ga održavamo čistim. Nitko ne razmišlja da jednom Ciganoviću treba preko 300 godina da se potpuno razgradi”, priča nam Denis Glavinić, stručnjak za biologiju i ekologiju mora.

“Na plastiki Maje Šuput pronađene su i enormne količine šminke. Srećom, šminka se nije otopila. U protivnom bi sada imali mrlju do Italije”, prepričava Glavinić.

 

 

Razveseli nas klikom:

0 comments