Hrvatska šalje oba MiG-a u Belgiju: “Evo kreću čim se skupe ljudi koji će ih gurati”

Belgijanci su se isprva zahvalili MORH-u rekavši da je dosta opasnosti i bez hrvatskih letećih muzeja, ali su se predomislili kad su shvatili da hrvatski vojni avioni ne lete.

Popravak hrvatskih vojnih MiG-ova pokazao se kao potpuna katastrofa nakon što je otkriveno da su stari avioni nadograđeni dijelovima još starijih njemačkih štuka, komponentama iz Golfa dvojke, a na krilima su pronađeni čak i neki izgubljeni artefakti iz drevnog Egipta.

Bivši ministar Kotromanović demantirao je da je nabavljač opreme za MORH dijelove aviona kupio kod Roma na Kozari boku: "U tog čovjeka imam potpuno povjerenje, već godinama mi popravlja Opel Astru", branio je Kotromanović svog automehaničara i dobavlljača za MORH
Bivši ministar Kotromanović demantirao je da je nabavljač opreme za MORH dijelove aviona kupio kod Roma na Kozari boku: “U tog čovjeka imam potpuno povjerenje, već godinama mi popravlja Opel Astru”, branio je Kotromanović svog automehaničara i dobavljača za MORH

Sva krivnja pala je na bivšu vladu Zorana Milanovića koja u četiri godine apsoulutno ništa nije napravila kako treba pa je bilo očekivati da će se i oko remonta MiG-ova izroditi neki skandal.

“Očito je došlo do nesporazuma s Ukrajincima. Rekli smo im da želimo najubojitije avione na svijetu. Nismo mislili da želimo da budu ubojiti za pilote nego za neprijatelje”, pravdao se Milanović i pokušao krivnju svaliti na tvrtku iz Ukrajine koja je vršila remont.

No, i Ukrajinci imaju svoju stranu priče.

“Delegacija iz Hrvatske rekla nam je da žele avione u skladu s vremenom u kojem žive. Malo smo guglali o vama i shvatili da većina naroda još živi u 1941. godini pa smo zato avione i poboljšali s dijelovima iz tog doba”, rekli su za Sprdex predstavnici sporne tvrtke.

Osim spornih nadogradnji, na “porpavljenim” MiG-ovima ima jako puno grešaka i nelogičnosti.

“Već prvi dan primijetili smo da zada nema grijača pa nam se smrznu ruke kad ih guramo. Uz to, kabeli za paljenje preko automobilskog akumulatora su prekratki. I kuku za prikačit avion na traktor također smo trebali prilagoditi”, žale se u HRZ-u.

“Također, novi kotao gdje ložači bacaju ugljen je znatno uži pa su avioni znatno sporiji nego prije remonta”, žale se u ratnom zrakoplovstvu.

Ipak, iako sa znatno slabijom zračnom eksadrilom nego prije remonta, Hrvatska je odlučila cijelu svoju zračnu silu, oba aviona, poslati za Belgiju.

“Javili smo im da krećemo, ali su nam rekli da ne trebamo jer je dosta teška situacija i bez naših aviona u zraku. No, objasnili smo im da naši avioni ne lete već da ćemo ih gurati do tamo. To ih je malo smekšalo. Evo, krećemo čim se skupe dobrovoljci koji će gurati MiG-ove, traktori koji ih inače voze su nam na remontu”, objasnili su nam iz MORH-a.

Razveseli nas klikom:

0 comments