Domaćica Zepterove prezentacije gošćama hranu poslužila u Tefalovoj tavi

Nakon ovog skandala, izraz ”očajne kućanice” dobio je sasvim novo značenje.

Kupovna moć na posljednjoj Zepterovoj prezentaciji kretala se između 8 i 11 kuna

NAŠICE – Lidija Marić, domaćica iz Našica, neće po dobrom pamtiti ovu nedjelju. Lidija je bila domaćin Zepterove prezentacije kuhinjskog pribora, s naglaskom na tavama i loncima.

“Okupilo se dvadesetak žena iz mjesta. Gospođa Ljubica, predstavnica Zeptera, držala je predavanje o novim keramičkim tavama. Čak se našalila kako na tim novim tavama možemo ispeći kokoš s onoliko ulja koliko prsne u zrak iz susjedove stare tavurine  i sve je izgledalo savršeno” – priča nam Danijela F. (47), jedna od gošći na prezentaciji.

“Ma zaista je bilo interesantno. Odlične su te Zepterove zdjele. Ne samo da se može kvalitetno pripremati hrana, nego i u slučaju nuklearnog rata mogu služiti kao šljemovi” – oduševljeno je govorila Marica K (43), Danijelina sestra, koja je također bila na spomenutoj prezentaciji.

Sama prezentacija je, kako saznajemo, bila uobičajena. Gospođa Ljubica, čije prezime nismo uspjeli saznati jer je nitko od prisutnih nije ranije poznavao, uvjeravala je da će 2500 kuna za tavu i lonac biti najbolje potrošen novac ikad. Sve prisutne žene su s odobravanjem klimale na sve što je predavačica govorila, ali ipak nijedna nije odlučila posuđe kupiti. Ipak, sve domaćice su najavile kako će razmisliti i javiti se najkasnije do utorka kada se dogovore s mužem kupuju li samo jednu tavu za 2500 kn ili čitavi set za 2550. Dogovorena je, kako saznajemo, i prezentacija za iduću nedjelju u gospođe Nevenke V. (58) kojoj u goste stižu roditelji od sinove zaručnice iz Lipika, pa će biti zgodno održati prezentaciju Zepterovih posuđa i njima koji “baš uređuju vikendicu pa im garant treba kuhinjskog pribora.”

“Sve je završilo i odlučile smo malo porazgovarati te razmijeniti dojmove o upravo viđenim tavama” – sada s puno ozbiljnijim izrazom lica nastavlja Danijela kojoj je bilo prilično neugodno opisati spornu situaciju.

“Lidija, koju znam preko trideset godina, u najboljoj namjeri odlučila nam je ponuditi pohane šnicle s dodatkom pure u jajima te podijeliti s nama recept. Ipak, kada je donijela tavu pred nas, da nam pokaže koliko malo ulja koristi, zaprepastili smo se kada smo vidjeli da je tava Tefalova. Lidija isprva nije ništa shvaćala, ali napetost i neugoda mogli su se nožem rezati” – koristeći kuhinjske usporedbe i metafore nastavlja Danijela u jednom dahu.

“Nisam znala gdje bih pogledala. Gospođi Ljubici bilo je posebno neugodno. Lice joj je promijenilo boju poput pilećeg filea bačenog na žar. Vidjelo se da joj nije lako. I zaista, Lidija mi je prijateljica još od škole, ali kako biste se vi osjećali?” – komentira nam Nevenka koja je jasno stala na stranu prezentatorice Ljubice:
“Pa to je divna gospođa. Baš je lijepo govorila. Da primam plaću svakako bi kupila Zepterove tave. Ove Čehoslovačke mi ionako više ne valjaju. Gospođa Ljubica, kako je sama rekla, bila je najbolji Zepterov prodavač za 2007. i 2008. Pljuska u lice s Tefalovom tavom, slučajna ili namjerna, zaista joj nije trebala. Imala je pravo što je napustila druženje. Žao mi samo što neće biti ništa od prezentacije u mojoj kući jer sam se baš veselila šivanju novog stolnjaka za tu prigodu” – ogorčena je Nevenka.

Do izjave sporne domaćice, Lidije, nismo uspjeli doći. Vrata su joj zaključana, iako se čuje da radi televizor.

Prezentacije po kućama raznog kvalitetnog posuđa od 2009. godine stavljene su pod UNESCO-vu listu kao kulturna baština Hrvatske. “Iako je ova sinteza druženja, marketinga i tračanja svega što diše u svijetu bila popularna sedamdesetih i osamdesetih godina, danas takva praksa postoji samo u nekim zemljama među kojima je i Hrvatska. Ipak, za razliku od prezentacija u drugim zemljama, na prezentacijama u Hrvatskoj nikad nije zabilježena kupovina prezentiranog posuđa, iako se baš uvijek svima sve svidi te svi najave kupnju” – pojašnjava nam Dobrica Petranović iz Varaždina, jedna od prvih prodavačica ovakve vrste u Hrvatskoj, sada stručnjakinja za pitanja kućnih prodaja pri ministarstvu kulture.

Razveseli nas klikom:

0 comments