Hrvati svjetski prvaci u dopisnom šahu

Iako je kralj u šahu najvažnija figura, naši reprezentativci kažu da među njima kralja nema. Dapače, međusobno se nadopunjuju kao pijuni

Bronca u Francuskoj 98′? Ivaniševićev Wimbledon? Srebro košarkaša u Barceloni 92′? Blanka Vlašić? Janica i Ivica? Rukometaši? Ne budite smiješni, Sprdex.com donosi vam sportsku priču tisućljeća.

OSLO – Neočekivane vijesti stižu iz Norveške. Na prvom svjetskom prvenstvu u dopisnom šahu Hrvatska je osvojila prvo mjesto. Malo je poznato da je ovo prvenstvo počelo još davne 1856. godine, kada je aktualni svjetski prvak Hrvatska, tada još u sklopu Austro-ugarske, izvukla nepisanog favorita, Carsku Rusiju. Meč je počeo 17. rujna 1856. kada je iz Beča poslan prvi potez koji je u Petrograd stigao već nakon 4 mjeseca. Iako je nakon 40-ak godina dopisivanja Carska Rusija stvorila ogromnu prednost, ona je, zbog vlastitog raspada, bila diskvalificirana. Prvenstvo je unatoč brojnim ratnim sukobima u međuvremenu održavano bez prestanka. Napretkom tehnologije skraćeno je vrijeme trajanja partije.

„Prve poteze teglili su magarci, a konačan „mat“ Hrvata Fincima stigao je putem e-maila“ – znakovito je objasnio predsjednik svjetske dopisno-šahovske federacije, Bugarin Mata Kostadinov, kojem je ovo drugi mandat što neki smatraju nelogičnim s obzirom da je njegova Bugarska ispala još 1908., kada ju je u devet poteza matiralo Osmansko Carstvo.

Ovo prvenstvo krije mnoge paradokse, a jedan od najvećih je činjenica što nitko tko je počeo ovo prvenstvo nije među živima već preko 100 godina. Proslavi su nazočile sve zemlje koje su sudjelovale, a prikazan je i interesantan film o pogiblji kurira koji su 1943. diljem zaraćene Europe nosili poteze Engleza Turcima.
Sljedeće prvenstvo počinje već u lipnju, a organizatori se nadaju da će biti završeno unutar pedeset godina.

Razveseli nas klikom:

0 comments