Albanija počela pristupne pregovore za ulazak u bakreno doba

Ponukana najnovijim najavama održavanja ”Gay parade” u Tirani, albanska vlast odlučila je zakoračiti u novu povijesnu epohu.

Split, 2422. godina

TIRANA – Albanska Vlada jutros je na svojim internet stranicama objavila da su službeno počeli pregovori za ulazak Albanije u bakreno doba.

Kako stoji u priopćenju, direktan povod za ovu odluku bila je izjava pomoćnika ministra obrane Ekrema Spahiua koji je, podsjećamo, rekao kako ”pedere treba zatući palicama”. Ova izjava šokirala je konzervativne krugove u Albaniji koji ne vide nikakav razlog za mijenjanje postojeće prakse vješanja homoseksualaca po trgovima.

No, što je rečeno ne može se poreći, a činjenica da ovako liberalan stav izražava visoko pozicionirani državni dužnosnik, albanskim vlastima bila je dovoljan povod da preda zahtjev za ulaskom u bakreno doba.
Iako napredni elementi u gradovima zagovaraju što brže pristupanje novom dobu, u nadi da se ulazak u brončano, a zatim željezno doba ostvari kroz sljedećih 1000 godina, postoje brojni tradicionalno nastrojeni elementi koji se protive ovako brzim i naglim promjenama.

”Nama je dobro tu gdje jesmo. Zašto mijenjati praksu koja funkcionira? Ako je moguće, mi bi išli unazad, a ne u nekakva liberalna, rasipna i nemoralna doba. Bakreno, kako da ne! Prije Pakleno doba” – izjavio je jedan od lidera organizacije ”Braća albanskog zmaja”.

Kako neslužbeno doznajemo, Albanija već danas ima tehničke preduvjete za prelazak u novu povijesnu epohu, ali najveći izazov vlasti očekuje u razvitku međuljudskih odnosa te suzbijanju krvne osvete i plemenskih ratova karakterističnih za mlađe kameno doba. Albanija je stoga otvorila oko 70 poglavlja predpristupnih pregovora, a već sutra započinju s tiskanjem informativnih materijala o nepostojanju vampira i vještica. Jednom kada vjerovanje u postojanje ovih mitskih bića padne ispod 90% bit će zatvoreno prvo poglavlje, a najoptimističnije prognoze govore o otvaranju drugog poglavlja u jesen 2013. godine.

Iako je velik dio zapadne Europe u bakreno doba ušao između 4. i 3. tisućljeća prije Krista, Albanija ipak nije izoliran povijesni atavizam. Susjedna Srbija u gotovo svim ruralnim sredinama još uvijek čeka rezultate pohoda cara Lazara na Kosovo polje, a srpski sud dok ovo pišemo odlučuje o rehabilitaciji jednog od pionira ideje etničkog čišćenja, Draže Mihajlovića. Situacija nije ništa bolja niti u Republici Srpskoj u kojoj se još čeka na izmišljanje riječ ”genocid”.

S druge strane, nešto zapadnije, u Dalmatinskoj zagori, odvija se povijesna revolucija u vidu seobe sa sela u gradove, karakteristična za rani Srednji vijek. No, osim ovog iskaza društvenog napretka, u Dalmaciji se događa i, jedinstven i nezabilježen u svijetu, proces civilizacijskog nazadovanja. Tako se, primjerice, procjenjuje kako je grad Split prije 40 godina bio oko 800 godina ispred današnjeg Splita, a u literaturi je ovaj proces poznatiji pod pojmom kerumizacije ili intelektualnog sindroma Benjamina Buttona.

Jasno je, dakle, kako se Balkan još jednom nalazi na povijesnoj prekretnici, a, nastave li se postojeći trendovi, procjenjuje se kako će se Dalmacija i Albanija za otprilike 300 godina susresti u vremenu kasnog metalnog doba.

Razveseli nas klikom:

0 comments