Čekali red na šalteru manje od sat vremena

Naši novinari provjerili su istinitost urbanog mita o efikasnom šalteru u Splitu.

Eh, kvragu ne može as na kralja

SPLIT – Poznata je činjenica da Hrvati u prosjeku trećinu života provedu spavajući, trećinu ne radeći, a trećinu čekajući red pred raznim šalterima. No čini se da se situacija u zadnje vrijeme mijenja, barem kad je riječ o Splitu. Naime, već nekoliko mjeseci kruži urbana legenda da se na prijavu za osobnu iskaznicu i za putovnicu u MUP-u čeka manje od sat vremena. Ta priča uznemirila je Hrvate diljem zemlje, a u nastavku donosimo priču nekoliko sretnika koji čekajući u redu za izradu dokumenata nisu stigli pokupiti ni virus gripe.

Student, koji je htio ostati anoniman, izjavio je otvoreno negodujući: „Kad sam prvi put radio osobnu, pročitao sam ”Rat i mir” i skoro pet pjevanja ”Ilijade”, a danas, kad idem po putovnicu, nemam vremena ni za popunit sudoku“. „Ja san prije na Socijalnome moga cilu ”Slobodnu” naučit napamet, a zadnjih par puta stignen tek do sporta. Sidnen na klupicu na rivi i, ako je Hajduk igra taj vikend, ispadnen glup jer ništa ne znan. Svi mi se rugaju“, rekao nam je u povjerenju jedan splitski umirovljenik koji je također htio ostati anoniman dodajući: “A kad su mi rekli ”Dobar dan”, zamalo san infarkt doživija”.

Danas smo dobili službenu potvrdu da se na HZZO-u također počelo raditi brže. „Došla san u 8 prijavit izgubljenu karticu za dopunsko osiguranje, i šta me dočekalo? Radila su sva četri šaltera! Bila san gotova već u 8 i 10 i tako sam, ni kriva ni dužna, stigla na posa na vrime“, rekla je zgroženo jedna zaposlenica gradske uprave. Apsolventica na Filozofskom fakultetu ispovjedila se ne skrivajući zaprepaštenje: „Prije godinu dana išla sam na HZZO i, čekajući red, pripremila sam se za ispit iz Svjetske književnosti i naučila finski, a danas sam sve obavila u samo 12 minuta.“ Očito još u šoku dodala je da je prilično razočarana jer se ispostavilo da je bez razloga sa sobom nosila ”Braću Karamazove” koje, nastave li službenici ovako s radom, nikad neće pročitati. O završetku 3. godine da i ne govorimo.

No, apsolventica je ipak zadržala dozu optimizma dodajući na kraju: „Pročitat ću ja tu Braću Karamazove kad tad. Doći ću ja opet sutra. Ako ne budem dugo čekala, otići ću do Splitske banke i prijaviti se za studentski kredit, svratit ću do Općine i tražiti izradu rodnog lista i domovnice, a, ako sve propadne, uvijek mogu do Dračevca po potvrdu o nekažnjavanju ili na studentsku referadu. A bogami će brzo i 1. maja pa ću stat u red za fažol na rivi“.

Zasad preostaje samo čekati i vidjeti je li riječ o slučajnosti ili se birokracija u Hrvatskoj uistinu ubrzala. Ako jest, što je iduće? Hoće li se službenice za šalterima početi smješkati? Strah nas je i pomisliti na takvo što.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments