Jutarnji list u čitavom izdanju nije upotrijebio riječ EKSKLUZIVNO

Čitatelji Jutarnjeg navikli su na svašta, ali malo tko je očekivao ovakav nedostatak profesionalnosti.

Štef iz Slatine sada ne zna sviđa li mu se članak ili ne

ZAGREB – Neviđena panika vladala je jutros na uredničkom kolegiju ”Jutarnjeg lista”. Neshvatljivom pogreškom glavnog urednika objavljen je članak s naslovom ”Ivana je najzgodnija šalterska službenica u galaksiji”. Trenutno se radi na utvrđivanju odgovornosti, no izgledno je kako je omaškom urednika iz naslova izostavljena riječ EKSKLUZIVNO te je na taj način ugrožena relevantnost čitavog članka. Da stvar bude gora, u čitavom izdanju nije objavljena niti jedna vijest o Titu, Paveliću i Hitleru, a samo jedan članak započeo je s rečenicom ”Jutarnji otkriva ISTINU… (o tome gdje su nestale Sorajine bradavice op. ur.).

Prozvani urednik navodno se branio ”nedostatkom zdjele s kuglicama za odabiranje riječi za privlačenje pažnje”. Budući da sami nismo mogli zaključiti što točno ovaj izraz znači konzultirali smo medijskog stručnjaka Marka Rakara za dodatno pojašnjenje:

”Radi se o jednoj od najbolje čuvanih tajni u čitavom EPH. Urednici rubrika u Jutarnjem svako jutro se okupe oko dvije zdjele s kuglicama. U jednoj su naslovi članaka, a u drugoj riječi za privlačenje pažnje ispisane velikim slovima; ISTINA, EKSKLUZIVNO, TITO, SENZACIJA, PAVELIĆ, FOTOEKSKLUZIV, LJEPOTICA, BOŽANSTVENO, PRSATA, BUJNA itd. Nakon izvlačenja naslova izvlači se i kuglica s ključnom riječi i članak je praktički gotov. Jutros nije bilo zdjele sa zvučnim riječima za privlačenje pažnje i urednici su vjerojatno mislili kako su IT stručnjaci napravili algoritam za automatsko dodjeljivanje riječi u naslove članaka” – kaže Rakar i dodaje:
”Teško je procijeniti kako će ovaj propust utjecati na budućnost Jutarnjeg. Sistem je do danas funkcionirao besprijekorno, isprazni naslovi privlačili su čitatelje, a oni su naprosto obožavali članke koji lijepo zvuče, ali nemaju sadržaja.”

Da Rakarove riječi nisu samo isprazna mudrovanja ubrzo smo se uvjerili i sami. Na portalu Jutarnjeg nema nikakvih komentara na članke, niti ih itko dijeli po društvenim mrežama. Čitatelji su, očito, u potpunom šoku. Izostavljanjem riječi EKSKLUZIVNO oni više ne znaju što je bitno, a što nije. Što komentirati, na što obratiti pažnju? Sve vijesti su iste! Ljudi sjede po kavanama i šute jer se boje da će biti ismijani ako započnu razgovor o temi koja nije bitna.

Narod je zbunjen, a ostaje za vidjeti kojim će vatrogasnim mjerama Jutarnji ponovno odvojiti nebitne od stvarno nebitnih sadržaja. Za početak, na Internet stranici objavljen je članak: ”EKSKLUZIVNO: Jutarnji otkriva ISTINU o tome kako smo izostavili riječ EKSKLUZIVNO”, a već se pojavljuju i prvi stidljivi komentari čitatelja.

Razveseli nas klikom:

0 comments