Građevinska dozvola stigla s četiri tisuće godina zakašnjenja!

Hrvatska i grčka birokracija vodile su mrtvu utrku na 100 metara s 2000 zapreka. Nakon ovog otkrića pitanje pobjednika više nije pitanje.

DARUVAR – Ne prođe nekoliko tjedana a da svjetski mediji ne objave neku toplu ljubavnu priču u režiji nesposobnih poštanskih službenika kroz stoljeća. Ipak, vedrina i toplina koje izlaze iz tih toplih pisama rastope srca čitatelja pa sve osim ljubavne priče odlazi u drugi plan. No, teško je ne primijetiti da pošta uopće ne mari za ljubavna pisma. Kad se nađe neko pismo koje je putovalo par stotina godina, ono je u pravilu ljubavno. Nikad se nije dogodilo da je HEP-ova uplatnica za travanj 1968.na adresu stigla u lipnju 2009. godine ili da je desetina i zemljarina s kaptolskog posjeda kod Varaždina, poslana kmetu Janku u lipnju 1630., došla njegovim potomcima u 21. stoljeću.

U Hrvatskoj ovakvih pisama zasad nema. Krivo je misliti da su hrvatske pošte u povijesti bile dobre. Prije je to što Hrvati ni danas uglavnom ne znaju pisati što svakodnevno potvrđuju na raznim internet komentarima na kojima Drugi svjetski rat još traje. Ipak, svjetska kasnopoštanska scena ovih dana može sakriti svoja par stotina godina mlada pisma. Naime, nedavno je poštar u Daruvaru imao problema s isporukom potvrde o dobivanju građevinske dozvole.

Ipak, ovdje je zanimljivo da je, prema dostupnim podacima, građevinska dozvola zatražena, stariji će se možda sjećati, 2000. godine. Prije Krista. Puno je to vremena za rješenje jedne molbe za izdavanjem građevinske dozvole, makar to bilo u Hrvatskoj.

Kako saznajemo, riječ je o zahtjevu izvjesnog Ramzesa II., investitora iz Egipta, koji je tih davnih dana u daruvarski kraj  planirao investirati preko 20 milijuna talenata i to za gradnju triju piramida. Problem je nastao, kako tvrde povjesničari, kad su mu lokalni HDZ-ovci rekli da će bez potrebnog mita dozvolu morati zatražiti legalnim putem “što bi moglo malo potrajati”. Ipak, teško je zamisliti da je  nesretni Ramzes mislio da će to trajati četiri tisuće godina. “Prije će biti da se Ramzes razočarao u sporost hrvatske birokracije te odlučio piramide napraviti u nedalekoj Bosni, u selu Visoko” – tumači nam jedan naš arheolog.

Pošto je živih svjedoka ovog vremena jako malo, vjerojatno nikad nećemo saznati što bi bilo da su piramide izgrađene u Daruvaru kako su naivni egipatski investitori planirali. Za mišljenje smo pitali i Vlatka Markovića, koji bi se ovih događaja mogao sjećati, ali Vlatko nam je rekao da je uistinu jednom prilikom upoznao Ramzesa. Ipak, o daruvarskim piramidama Vlatko nam ništa nije znao reći, jer je, kako se naknadno prisjetio “u to doba bio angažiran oko osnivanja Dinama”.

Naš izvor dostavio nam je i ekskluzivnu fotografiju Ramzesovog nacrta daruvarskih piramida

Razveseli nas klikom:

0 comments